Test: Vid samma klockfrekvens

Även om slutresultatet är detsamma fungerar processorarkitekturer på olika sätt, något som ibland försvårar jämförelser. Framför allt handlar det om huruvida fokus ligger på hög klockfrekvens eller många instruktioner per klockcykel.

amd-ryzen-3-10.jpg

För att ge en uppfattning om hur de olika arkitekturerna presterar i jämförelse med varandra kör redaktionen en rad tester vid samma klockfrekvens. Hastigheten i fråga är 2,8 GHz, en nivå som vi kan nå med samtliga modeller utan att behöva tumma allt för mycket på bussfrekvenser och andra parametrar.

Observera att vi endast justerat processorns klockfrekvens till samma nivå. Vi modifierar inte frekvenser för nordbrygga, QPI-buss, minneshastighet eller andra variabler. Vi slår även av alla turbofunktioner för att ge ett så rättvist resultat som möjligt.

De nya Ryzen-processorerna tar ett mätbart kliv upp ställt mot sina föregångare och närmar sig faktiskt Intel när enkeltrådiga laster står på menyn vid samma klockfrekvens. AMD har tidigare pratat om en IPC-förbättring uppemot 3 procent för Pinnacle Ridge, och detta ser faktiskt ut att stämma bra.

Även vid bildexportering i Lightroom står sig de båda modellerna märkbart starkare vid samma klockfrekvens när de ställs mot sina föregångare Ryzen 7 1800X och Ryzen 5 1600X. Nykomlingarna har dock en bit kvar för att spöa Intels sexkärniga Core i7-8700K i toppen.

I Battlefield 1 syns klart mätbara skillnader mellan Ryzen 2000-serien och dess föregångare, där prestandaökningen troligtvis är en kombination av optimeringar i arkitekturen samt den högre officiella minnesfrekvensen.

Även i The Witcher 3 syns skillnader mellan de båda generationens Ryzen-processorer, där exempelvis Ryzen 7 2700X lägger sig 6 procent bättre till än Ryzen 7 1800X i den låga upplösningen vid samma klockfrekvens.