AM4-kompatibilitet i fokus

Samtliga processorer i Ryzen 2000-serien lanseras tillsammans med styrkretsen X470 som i enlighet med tidigare löften använder sig av processorsockeln AM4. Faktum är att AM4 ska stödjas en längre tid, så långt fram som år 2020 faktiskt. Detta och det faktum att Zen+ endast är en justering av föregångaren innebär att de nya processorerna blir kompatibla med 300-seriens moderkort.

En titt på specifikationerna för styrkretsarna visar också en identisk uppsättning finesser. Allt från olika generationer USB-portar till antalet PCI Express-kanaler och SATA-anslutningar är detsamma. Då stödet för snabbare DDR4-minne ges i processorn får även moderkort i X300-serien stöd för 2 933 MHz minneshastighet.

SocketAM4_2020.jpg
SocketAM4.jpg
Ryzen2000ready_badge.jpg

AMD har även jobbat med moderkortstillverkarna för att förbättra ledningsbanorna mellan processorn och primärminnet, vilket ska leda till bättre minneskompatibilitet och kapacitet för överklockning med nyare moderkort. Detta bör förhoppningsvis leda till att problemen med minneskompatibilitet från första generationens Ryzen inte upprepas, såväl som en generell förbättring i stabil överklockning.

Då moderkort baserade på 300-seriens styrkretsar inte utformades för de nya egenskaperna som andra generationens Ryzen-processorer medför krävs det att moderkortets BIOS uppdateras. Moderkort med 300-seriens styrkretsar som stöds ska enligt AMD utrustas med en etikett som anger att produkten är Ryzen 2000-kompatibel.

Majoriteten av alla moderkort i 300-familjen ska få fullt stöd för alla funktioner hos Ryzen 2000-serien, som likt Ryzen 1000-serien är upplåst för överklockning. Det görs dock fortsatt undantag med den billigaste styrkretsen A320, som således är låst och inte ger stöd för justering av klockfrekvenser.

Lagringssmart framsteg

En ny funktion som gör intåg med styrkretsen X470 är vad AMD kallar Store Mi. Detta är en smart lagringsfunktion som låter användaren kombinera valfria lagringsenheter till en hybridlösning där den snabbare enheten används som primärlagring. En kombination av en liten men snabb SSD och en stor men långsam hårddisk ska enligt AMD ge SSD-lik prestanda för applikationerna du ofta använder.

Detta fungerar på så sätt att olika lagringsenheter sammanfogas till en stor virtuell lagringsenhet. De datablock som används flitigast flyttas över till den snabbare enheten, exempelvis en NVM Express-baserade SSD. Det som skiljer Store Mi från många konkurrerande lösningar är flexibiliteten med hur dessa virtuella enheter kan skapas, och plockas isär.

StorageMI_kombinationer.jpg
StorageMI_teknik.jpg

Lagringsenheterna som ska ingå i en virtuell enhet behöver inte formateras utan kan kombineras fritt. Om användaren vill plocka bort en enhet kan detta göras utan fara för informationen på någon av enheterna i den virtuella konstellationen. Sammansättningen av enheter är också flexibel, allt från hårddiskar till SSD-enheter anslutna över SATA, NVM Express (NVMe), 3D Xpoint med flera kan kombineras fritt.

Stöd för Store Mi ingår vid köp av moderkort med 400-seriens styrkretsar, men inte med äldre AM4-moderkort baserad på 300-serien. Då tekniken i princip endast är en integrerad version av lagringsmjukvaran Fuzedrive kan ägare av äldre moderkort lägga till stöd för detta för en extrakostnad om 20 USD, motsvarande cirka 170 kronor.

En nödvändighet

Fjolårets Ryzen 1000-familj var en välkommen och nödvändig återkomst till konkurrenskraft för AMD, och på pappret ser det ut som att företaget justerat och åtgärdat de största bristerna processorerna drogs med. I den medföljande dokumentationen lyfter de fram spelprestanda på nivå med ärkerivalen Intel, men med rejäla försprång gällande kreativt arbete. Nu återstår det att se om dessa löften faktiskt infrias med Ryzen 2000-familjen.