Under 2017 kom det in ett flertal rapporter om att priser på datorkomponenter ökat och att det var en trend som såg ut att fortsätta. En av de områden där priserna stigit som mest är minnen av olika slag, något som i sin tur påverkat exempelvis grafikkort.

Enligt uppgifter till Digitimes kommer priserna på grafikkort stiga under 2018. Detta då försäljningen ökat mycket de senaste året och nådde under 2017 den högsta nivån på fem år. Detta tillsammans med dålig tillgång på grafikkortsminne och kretsar gör att priserna framöver kommer stiga, med väntade höjningar på 50-200 kronor.

Den ökade efterfrågan tillskrivs dels att brytning av kryptovalutor blivit allt mer populärt, men också lanseringen av Playerunknown's Battlegrounds. Speltiteln har lett till att många valt att uppgradera sina grafikkort, speciellt i Kina som står för en stor del av spelarna.

Prishöjningen väntas ha en marginell påverkan på försäljningen när det kommer till grafikkort för brytning av kryptovalutor. Försäljningen av grafikkort för spelande väntas dock minska, samtidigt som intäkterna tros öka tack vare de högre priserna.