Under det gångna året har det rapporterats ett flertal gånger om dålig tillgång på grafikkretsar, något som berott på hög åtgång på grafikkort. Nvidia själva har sagt att de inte kunnat möta efterfrågan på grafikprocessorer, detta dels på grund av att brytning av kryptovalutor ökat i popularitet.

En ny rapport från Jon Peddie Research (JPR) visar att försäljningen av grafikkort ökat markant under tredje kvartalet år 2017, med totalt 15 miljoner sålda exemplar. Detta är den högsta nivån på fem år och uppges bland annat bero på att spelande på PC-plattformen växt sig allt större och att brytning av kryptovalutor blivit vanligare.

Sett till tillverkare var Nvidia som sålde mest och företagets försäljning ökade med nästan 35 procent jämfört med tidigare kvartal. För konkurrenten AMD ligger samma siffra på cirka 16 procent. Detta resulterade i att Nvidia ökade sin marknadsandel med 3,1 procentenheter medan AMD minskade med samma andel.

Nämnvärt är att detta hänt trots att AMD lanserade Radeon RX 56 och Radeon RX Vega 64 under kvartalet. Detta tros dock bero en dålig tillgång på grafikkort vid lansering och resultaten av Vega väntas därför bli tydligare under kommande kvartal.

Vidare fastställs det att marknaden för spelande på PC kommer fortsätta växa framöver och alla stora tillverkare satsar allt mer på området. Som exempel på detta nämns både Intels och AMD:s satsningar på entusiastsegmentet med Threadripper och Intels Core i9-serie.