I takt med att tekniken utvecklats och både telefoner och datorer blivit allt mer avancerade har det också skapat möjligheter för nya typer av brott. Nya tjänster har också gjort det lättare för kriminella att att undvika att bli upptäckta, exempelvis genom att kryptera information.

I maj 2016 påbörjade Regeringen en utredning hemlig dataavläsning, vilken skulle undersöka huruvida Sverige bör göra det möjligt för brottsbekämpande myndigheter att läsa av medborgares datorer i hemlighet. Nu presenterar de ett nytt delbetänkande i utredningen, där det föreslås att en sådan möjlighet bör införas.

Det handlar om tillåtelse att placera spionprogram i datorer och mobiltelefoner som tillhör personer som misstänks ha utfört allvarliga brott. Det ska endast röra sig om brott som leder till minst två års fängelse, exempelvis mord, dråp och terrorism. Polisen får redan idag avlyssna telefoni, men krypterade tjänster såsom Whatsapp har blivit allt vanligare vilket försvårat arbetet.

Till Sveriges Radio säger Petra Lundh, som arbetat med utredningen, att det ska vara en riktad åtgärd och det är inte en typ av massövervakning som kommer användas mot vanliga medborgare. Åtgärden ska också vara i proportion till brottet och alltid föregås av ett domstolsbeslut.

Ännu har inget beslut tagits i frågan, men den utreddes senaste för tio år sedan i Sverige då förslaget avvisades. Anledningen sades då vara att en sådan åtgärd skulle ha för stor påverkan på den personliga integriteten.