I takt med att tekniken för såväl mekaniska som flashbaserade lagringsenheter har utvecklats har dessa successivt blivit tillgängliga med allt mer lagringsutrymme. När det kommer till mekaniska hårddiskar är Western Digital en av de tillverkare som gjort stora framsteg, bland annat mest med heliumfyllda modeller på 12 och 14 terabyte.

Företaget har nu presenterat nästa innovation inom området, nämligen en ny teknik kallad microwave-assisted magnetic recording (MAMR). Denna fungerar så att en så kallade spin-torque oscillator (STO) som sitter på enhetens skrivarm generar ett mikrovågsfält, vilket i sin tur minskar motståndet och gör det möjligt att lagra mycket mer data på en betydligt mindre yta.

Enligt Western Digital höjer den lagringskapaciteten utan att leda till sämre tillförlitlighet, högre kostnader eller mer värmeutveckling – nackdelar som företaget hävdar att den konkurrerande tekniken HAMR (heat-assisted magnetic recording) dras med. MAMR ska därför lämpa sig för användning i hårddiskar riktade till datacenter och mer professionellt användande.

Det är just till företag och datacenter bolaget till en början riktar sig med den nya tekniken, men troligen kommer den även implementeras i konsumentprodukter längre fram. Enheter som använder sig av MAMR väntas börja skickas ut under 2019 och Western Digital förutspår att de kommer kunna nå upp till ett lagringsutrymme på 40 TB år 2025 tack vare den nya tekniken.