Även om SSD-enheter med flashbaserad lagring tar allt större marknadsandelar är efterfrågan på hårddiskar fortsatt stor, inte minst hos företag och i datacenter där kapacitetskraven ökar explosionsartat. Detta får hårddiskmakarna att skynda med att klämma in allt högre kapacitet i sina enheter.

Nu lanserar Western Digital HGST Ultrastar HE12 på hela 12 TB. Hårddisken är fylld med helium istället för vanlig luft, vilket minskar friktionen och därigenom strömförbrukningen. Det gör också att de magnetiska lagringsskivorna, som är åtta till antalet, kan placeras närmare varandra.

Senare under året släpps också en variant på 14 TB. Denna ska använda tekniken Shingled Magnetic Recording (SMR), där skivornas lagringsspår likt takpannorna på ett hus överlappar varandra. Detta gör att det går att få ut mer lagringsutrymme, med bieffekten att all data på ett spår måste skrivas om när ny tillkommer. Det här gör 14 TB-varianten mindre lämpad för skrivintensiva applikationer.

Gemensamt för duon är att de har åtta magnetiska lagringsskivor med en hastighet på 7 200 varv per minut (RPM), 256 MB cacheminne, 8 millisekunders söktid vid läsningar och 8,6 millisekunder vid skrivningar. Båda kapaciteter ska levereras i två olika varianter – en som ansluts via SATA och en via SAS.

Western Digital HGST Ultrastar HE12 ska lanseras inom kort och bolaget har ännu inte gått ut med något pris. Modellen på 14 TB dyker upp senare under året.