Viktig teknik i sin linda

Det råder inga tvivel om att Asynchronous Compute har spelat och kommer att spela en stor roll inom spelutveckling. När både AMD och Nvidia har hårdvaran på plats, på konsolsidan och PC-sidan kan utvecklare utveckla med asynkrona beräkningar som praxis istället för undantag, något som kommer vara till fördel för all utveckling.

nvidia_sistasidan.jpg

Nvidia Pascal har inte funnits på marknaden länge nog för att utvecklare ska kunna uttala sig om dess kapacitet för Asynchronous Compute.

Att såväl spelkonsoler som PC-datorer har stöd för Asynchronous Compute är bara en faktor som får de båda lägren att närma sig varandra. I dagsläget är tekniken främst ett måste för att den senaste generationens konsoler ska kunna uppnå bättre resultat än vad deras relativt blygsamma hårdvara mäktar med på pappret.

Nu har dock både Nvidia och AMD Asynchronous Compute-kapabel hårdvara tillgänglig, så framöver kommer tekniken att spela en allt större roll. Hur AMD:s och Nvidias tekniska lösningar, och DirectX 12 och Vulkan, står sig mot varandra återstår att se. Vissa utvecklare vi pratat med ville inte uttala sig om hur AMD:s och Nvidias lösningar skiljer sig, eftersom det skulle kunna skada deras relation till de båda företagen.

Majoriteten av de spelutvecklare vi pratat med menar dock att de inte haft tillgång till Nvidias Pascal-generation länge nog för att kunna uttala sig om hur bra deras implementation av Asynchronous Compute fungerar. Eftersom utveckling och anpassning av en spelmotor tar lång tid kan vi sannolikt vänta oss att utvecklarna har en bättre bild av detta under nästa år.