Långa och längre kablar

En stark fördel för HDMI är att det fungerar med långa kabellängder. DVI-specificerar upp till fem meter och Displayport tre meter långa kablar. Där är den officiella angivelsen för HDMI hela tio meter. Men som bekant hoppar verkligheten upp och biter dig dig i arslet då och då. Eller tvärtom, bjussar på godis.

hdmi_long_fibre_cable.jpg

I praktiken varierar detta mellan tumme och pekfinger. Längre kablar är möjligt och det är kvaliteten på kabeln tillsammans med sändaren och mottagaren samt förstås datahastigheten som används. Riktigt långa kablar på tjugo meter kan fungera ifall du inte kör allt för stor pixelmatris till exempel 1 920 × 1 080 pixlar i 60 Hz. Däremot är 4K i 60 Hz en tuff nöt för verkligheten.

Värt att notera är att ifall din HDMI-kabel är för lång och du lindar den i en rulle eller spiral kan du faktiskt försämra egenskaperna. Även kraftiga vinklingar och böjningar av en kabel kan försämra möjligheterna för signalen att komma fram intakt. Att till exempel ”knäcka” en styv kabel så att den klarar en 90-graders krök kan dessutom permanent försämra kabeln.

En fråga om situation (och pengar)

Framgången att skicka bild över en HDMI kabel hänger på en rad faktorer. Misslyckas du beror det på det fel som vi beskrivit tidigare i artikeln. Det uppstår för många bitfel eller kanske så enkelt att enheterna aldrig lyckas få kontakt med varandra till att börja med.

  1. Vilken signal som ska skickas. 1080p/60 kräver dubbla mot 720p/60 och 4K/60 Hz kräver den fyrdubbla bandbredden mot 1080p/60. Ju högre bandbredd, desto störningskänsligare.

  2. Kvaliteten på kabeln

  3. Längden på kabeln

  4. Adaptrar som kopplas på kabeln ökar mängden störningar

  5. Kvaliteten på källan, source och dess kretsuppsättning

  6. Kvaliteten på mottagaren, sink och dess kretuppsättning

  7. Miljön som kabeln dras igenom

HDMI_Cable.jpg

Det kanske räcker med en lång HDMI-kabel i en del fall. Andra situationer kanske kräver någon form av aktiv förlängning.

Med andra ord: Hur väl just du lyckas få över bilden intakt över en lång HDMI-kabel handlar om omständigheterna och situationen. Att någon annan är glad och framgångsrik med sin långa HDMI-kabel köpt på eBay betyder inte att du lyckas med vare sig samma kabel eller ens kostsam kvalitetskabel från certifierad tillverkare.

Många sätt att förlänga HDMI

Men misströsta inte. Det stora genomslaget och breda spridningen av HDMI gör att det finns gott om utrustning som hjälper till för långa längder. I grunden är det bara en fråga om hur mycket pengar man är beredd att spendera. Tjugo meter eller mer är ingen omöjlighet.

  • Aktiva kablar med inbyggd förstärkning eller någon form av equailizer

  • Equailizer-lösningar som kopplas mellan två kablar från sink och source

  • Repeater, en aktiv och strömförsörjd förstärkning kopplad mellan två kablar från sink och source

  • Cat5/6-förlängng med omvandling till partvinnat tråd, alltså vanlig nätverkskabel

Förlängaren måste först hantera kraven

Aktiva kablar, förstärkning och repeaters kan arbeta på TMDS-nivå och på så sätt krävs att de till att börja med hanterar den signal du vill använda. Är du ute efter 4K i 60 Hz måste alltså den övriga utrustningen också hantera den bandbredd som krävs. Här kan siffrorna vi tog fram i avsnitt 5 och avsnitt 14 hjälpa till att guida.

Skiljer det sig åt i kvalitet? Svar ja. Enklare modeller med förlängning kan i syfte att minska bandbreddskraven välja att komprimera bildinnehållet med exempelvis JPEG2000-komprimering eller liknande.

Med förlängning över Cat-kablage är det också en situation med hur EDID hanteras. Enkla lösningar ger inte längre rätt EDID-information, det vill säga source-informationen, alltså skärmens information. Istället identifierar de sig på andra sätt vilket gör att du kanske inte kan få över rätt bildsignal. En del förlängare använder dubbla kablar. En för ren bildöverföring och en annan för överföring av DDC-kanalen och EDID. Mer om EDID och repeaters i nästa avsnitt.

hdmi_extender.jpg

Förlängning över Cat5/6-kablage är ett sätt att nå långa avstånd med HDMI.

Notera att förlängning över nätverkskabel inte alls är samma sak som du kan koppla via ditt vanliga nätverk. Dessa lösningar kallas ibland för ”HDMI över Ethernet” men det är helt missvisande. Det är ingen nätverkstrafik eller Ethernet inblandad över huvudtaget. Detta handlar om slutna och produktspecifika lösningar. En sändare fungerar inte med en mottagare från en annan tillverkare och viceversa.

Det finns en öppen standard för att förlänga HDMI (med mera) över partvinnat Cat-kablage och det är HDbaseT, en teknik intressant nog för egen artikel.