Detta innebär ”HDMI 1.4”

Som vi konstaterat är det fel att hänvisa till en produkt som ”HDMI 1.4” eller andra versionsnummer. Ändå används detta sätt hela tiden och tillverkarna bryter ofta mot de licensregler som vi skrev om i tidigare avsnitt. Så vad menas egentligen med ”HDMI 1.4” när vi talar om enbart bildskärm och dator?

hdmi_1_4-specad.png

Produktinformation för Benq XL2430T: Notera att de två HDMI-anslutningarna kallas för ”1.4”. Informationen pekar på att 1 920 × 1 080 i 120 Hz över HDMI (330 MHz pixelklocka) kanske kan vara möjligt. Exakt svar kräver att någon testar och bekräftar. Inte ens handboken nämner något om kapaciteten.

Ja, själva 1.4-specifikationen handlar främst om 3D-signaler för TV-apparater, ARC, Audio Return Channel för att få TV-ljud till din ljudlimpa. Här specificeras också 4K/UHD-upplösning vilket är det relevanta för koppling dator till bildskärm.

Betyder ofta ”inte 4K i 60 HZ”

Begreppet ”HDMI 1.4” används idag främst för att beskriva grafikkort och skärmar som klarar av UHD/4K-upplösningar i 3 840 × 2 160 pixlar i maximalt 30 Hz. Det vill säga att det råder en begränsning till den praktiska gränsen på 300 MHz pixelklocka. Förmodligen.

”HDMI 1.4”-beteckningen säger alltså ingenting om vad som faktiskt är möjligt. När någon pekar på ett grafikkort eller en skärm och säger ”HDMI 1.4” betyder det endast att det saknas kapacitet för 60 Hz i 4K-upplösningar. Det är faktiskt den enda slutsats man kan dra.

Observera att denna slutsats runt den användningen av ”HDMI 1.4” i första hand gäller kapacitet hos grafikkort ihop med datorskärm. Talar vi om hemmabioutrustning kan alltså ”HDMI 1.4” betyda vad som helst.

Svårt att dra tydliga slutsatser

Vad som exakt är möjligt måste avgöras från produkt till produkt. Ett exempel är möjligheten att köra 1 920 × 1 080 pixlar i 120 Hz eller 144 Hz över HDMI, något som kräver 300 MHz respektive 330 MHz pixelklocka. Alltså borde det vara möjligt ifall kretsuppsättningarna i grafikkort och skärm arbetar enligt 1.3-specifikationen som alltså har en specificerad gräns på 340 MHz pixelklocka.

asus_pg279q_produkt_9.jpg

HDMI-anslutningen på skärmar med Nvidia G-Sync kallas för ”HDMI 1.4”. De kan dock vara strypta till nivåer under vad specifikationen faktiskt medger.

I själva verket kan produkter som kallas för ”HDMI 1.4” ha alla möjliga, godtyckliga begränsningar. Till exempels en spelskärmar där anslutningen ofta är låst till 60 Hz trots att 1.4-specifkationen alltså tillåter högre frekvens.

Lärdom? Sluta tala om versioner. Tala om funktioner.