Högupplösta skärmar är aktuellt i allt från surfplattor och telefoner till datorer och tv-apparater. Att upplösningen 4K UHD precis fått sitt stora genomslag hindrar dock inte industrin från att redan titta på nästa steg, där ytterligare en fyrdubbling av pixlar står på menyn.

Nu tillkännager Japan Display nästa del i arbetet mot 8K med en prototypskärm som mäter 17,3 tum och har upplösningen 7 680 x 4 320 pixlar, vilket innebär en punkttäthet på 510 pixlar per tum (ppi). Kanske mer imponerande i sammanhanget är att det ackompanjeras av uppdateringsfrekvensen 120 Hz.

Vidare är skärmen av IPS-typ med tekniken LTPS och i pressmeddelandet skriver Japan Display att den har en äkta RGB-pixelmatris. Panelens maximala ljusstyrka är 500 cd/m2, kontrastförhållandet 2 000:1 och dess betraktningsvinklar anges till 176 grader.

Då det handlar om en tidig prototyp är det sannolikt att just den här skärmen inte kommer släppas för slutkund, utan att de tekniska avancemangen kommer mynna ut i andra framtida skärmpaneler från bolaget.