DVI: Sammanfattning

  1. DVI-standarden sattes en gång för alla 1999. Den har inte uppdaterats sedan dess utan dess digitala del är införlivad i HDMI-standarden.

  2. Tillverkning av DVI-växlar och liknande för AV-bruk har fört en tynande tillvaro i många år. För mötesrum och föreläsningssalar är det VGA eller HDMI som gäller. Då DVI ut från datorn som regel fungerar med HDMI och VGA är detta sällan något problem.

  3. Det är främst med stationära datorer DVI har fortsatt existera. Tekniken är billig och enkel att implementera. Det finns en branschöverenskommelse att nya produkter år 2015 inte längre ska använda DVI. Först ut är AMD:s Fiji-baserade grafikkort.

  4. DVI är skapt för både analog och digital bildöverföring. Denna blandade roll är både en styrka och en källa till stor förvirring om vad som fungerar och inte.

  5. DVI och HDMI använder samma signalöverföringsmetod (TMDS) och är därför kompatibla åt båda hållen utan signalomvandling med enklast möjliga adaptrar. Du kan normalt endast räkna med att få bilden överförd, ej ljud som annars fungerar med HDMI.

  6. När du kopplar DVI till HDMI är det Single Link som gäller. Därför kan du endast räkna med 165 MHz pixelklocka och 1 920 × 1 200 i 60 Hz pixlar som mest.

  7. DVI-DL, Dual Link, krävs för större bild än 1 920 × 1 200 pixlar och/eller frekvenser över 60 Hz. Vanligaste felorsaken att man inte får Dual Link att fungera är att DVI-kabeln som används är Single Link-kopplad.

  8. Historiskt var DVI Dual Link den teknik som i praktiken kunde driva gamingskärmar i 1 920 × 1 080 pixlar och 144 Hz när dessa lanserades. Detta har bidragit till att ge DVI ett extra långt liv. Ironin är att dessa skärmar riskerar bli svåra att ansluta i framtiden.

  9. En enkel DVI-adapter kopplad till ett grafikkort med Displayport ger endast Single Link och 165 MHz pixelklocka. Fast egentligen är detta ingen adapter utan en signalomvandlare som drivs av den strömstarkare Displayport-anslutningen.

  10. Så fort DVI Dual Link är inblandat är det mer komplext och svårt att lösa signalomvandling till andra signaltyper. Saknar du DVI-kontakt på ditt grafikkort och vill driva äldre skärmar vilka kräver DVI Dual Link måste du ha en signalomvandlare för Dual Link. Då är det upp till signalomvandlaren att svara mot kraven som skärmen ställer.

  11. Du kan så gott som alltid få ut en VGA-signal från en DVI-I-kontakt från ett grafikkort med en enkel adapter.

  12. DVI-I-kontakter är däremot inte automatiskt kapabla till analog signal eller Dual Link. Särskilt i andra sammanhang än grafikkortet. Det förekommer att DVI-I-kontakten används för att underlätta anslutningen av kablar men i praktiken är kretsarna bakom kontakten endast kapabla till digital Single Link-förbindelse, alltså 165 MHz pixelklocka.

  13. Kabellängden för DVI är starkt beroende på vilken pixelklocka som krävs för den signalen du tänkt köra. Som en tumregel fungerar det sällan med mer än ett par meter när du kör krävande uppdateringsfrekvenser och pixelmatriser. Standarden säger fem meter men längre DVI-kablar existerar. Vad som fungerar i praktiken är dock något annat.

  14. Det finns antagligen fler undantag än regler för DVI.