Mycket tillverkas i Asien, men den underliggande tekniken kommer allt som oftast från västerländska företag. Kina vill dock kunna erbjuda betydligt mer än billig arbetskraft och arbetar målmedvetet med att kompetensutveckla industrin, inte minst för att ta fram inhemska alternativ till strategiskt betydelsefulla produkter.

Nu framkommer det att den kinesiska processortillverkaren Loongson erbjuder två modellfamiljer med förmågan att exekvera kod för såväl x86 och som ARM. Processorerna 3A2000 and 3B2000 bygger på en MIPS-arkitektur och innehåller ett binäröversättningslager för de välkända instruktionsuppsättningarna.

De kinesiska processorerna är inga lättviktare utan är avsedda för allt mellan servrar och arbetsstationer till nätverksutrustning. Att översätta från en instruktionsuppsättning till en annan påverkar dock prestanda, varför finessen sannolikt kan betraktas som ett alternativt kompatibilitetsläge.

Samtidigt uppstår ett stort frågetecken kring licensfrågan. Intel håller hårt på x86-licensen och har hittills varit ovilliga till att släppa in fler spelare på arenan. Det är således ingen vild gissning att en och annan amerikansk jurist är upptagen med att granska de nya kinesiska processorerna.

Källa: Hothardware.