En av veckans stora tekniknyheter var faktumet att Canonical inte lyckades samla ihop tillräckligt med pengar för att låta Ubuntu Edge-projektet bli verklighet. Webbtidningarna rapporterade om händelsen med rubriker som "Så dåligt gick det för Ubuntutelefonen", "Svalt intresse för Ubuntubaserad telefon" eller något om att de missade målet med över 19 miljoner dollar. Jag bidrar därför med min egen rubrik: "Ubuntu Edge blev en succé".

Bakgrund

Den populära Linuxdistributionen Ubuntu har inte suttit stilla bakom "skrivbordet" de senaste åren. Canonical, företaget bakom Ubuntu, har eftersträvat att skapa en enhetlig plattform som gör att Ubuntu kan köras på allt från stationära skrivbordsdatorer till mobiltelefoner.

Ubuntu_13.04_Raring_Ringtail.png

De möttes av stora motreaktioner när de tog det första steget i denna riktning och bytte ut det inrotade Gnome-skrivbordsgränssnittet mot den egenskrivna motsvarigheten Unity. Unity har dock mognat snabbt och bytet ter sig logiskt nu när Canonical utökar floran av enheter som operativsystemet ska kunna köras på.

I början av 2013 aviserade Canonical den mobilanpassade versionen av Ubuntu och i somras presenterade de sin tänka flaggskeppsmobil: Ubuntu Edge. De ville bygga en riktig värstingenhet som inte bara skulle kunna användas som en mobiltelefon, utan också som en skrivbordsdator. Tanken var att den skulle kunna dockas till en skärm och ett tangentbord för att kunna användas som om den vore en ultraportabel skrivbordsdator.

Ubuntu Edge och gräsrotsfinansiering

Framtagandet av Ubuntu Edge skulle lösas genom gräsrotsfinansiering. Projektet lades upp på webbplatsen Indiegogo, så att alla som ville kunde donera pengar till det. Det gick exempelvis att donera 695 dollar mot att få en färdig mobiltelefon om projektet blev verklighet. Om Canonical däremot misslyckades med att samla in målsumman på 32 miljoner dollar, motsvarande över 200 miljoner kronor, skulle donatorerna få sina pengar tillbaka.

Stora summor som 32 miljoner dollar är svåra att greppa. För att sätta det i proportion kan det nämnas att klockprojektet Pebble, det ditintills mest lyckade gräsrotsfinansierade projektet*, endast samlade ihop drygt 10 miljoner dollar (enligt BBC News). Canonical skulle samla in mer än tre gånger så mycket pengar!

edge.png

Till en början flödade pengarna in, men donationerna avtog snabbt i omfattning. När tiden för insamlingen rann ut hade inte ens hälften av pengarna kommit in. Canonical hade till slut endast fått in 12,8 miljoner dollar från nästan 20 000 donatorer. Slutresultatet kan tolkas på tre olika sätt.

Pessimisterna ser det som att Canonical floppade och missade målet med över 19 miljoner dollar. Optimisterna ser det som att de "i alla fall" slog rekord när de samlade in mest pengar av alla gräsrotsfinansierade projekt i historien. Jag ser det som att det blev en formidabel succé.

Ubuntu Edge floppade inte alls!

32 miljoner dollar är mycket pengar. Det är faktiskt så mycket pengar att jag inte tror att Canonical hade förväntat sig att insamlingen skulle lyckas. Det hade möjligtvis varit en bonus om den hade gjort det. Det primära målet med Ubuntu Edge var, enligt min spekulation, inte att bygga och sälja en värstingmobil. Ubuntu Edge-projektet var i mina ögon inget annat än årets hittills smartaste reklamkampanj (och det menar jag på ett positivt sätt)!

ui-4.jpg

Det händer så otroligt mycket i mobiltelefonvärlden att det är svårt att få uppmärksamhet. Hur mycket uppmärksamhet har exempelvis de mobila operativsystemen Jolla Sailfish OS, Tizen och Firefox OS fått? Att betala för uppmärksamhet genom en omfattande annonskampanj är otänkbart för ett företag som Canonical. Annonser har heller inte samma djupa inverkan som redaktionellt material. Det är därför som Ubuntu Edge-kampanjen, som jag hädanefter kallar Ubuntu Edge-projektet, var så briljant. Canonical lyckades få världens webbtidningar att skriva om Ubuntu Edge upp till hela fem gånger:

  • När insamlingen och konceptet lanserades.

  • När pengarna flödade in i en sällan skådad fart.

  • När pengarna slutade flöda in i samma takt och det började se mörkt ut.

  • När Ubuntu Edge blev det gräsrotsfinansierade projektet som dragit in mest pengar genom historien.

  • När det stod klart att det inte hade kommit in tillräcklig med pengar för att Ubuntu Edge skulle bli verklighet.

För webbtidningarna var Ubuntu Edge spännande att skriva om, så Canonical fick enorm publicitet och uppmärksamhet. Kanske fick de till och med mer publicitet än de hade vågat hoppas på.

Till en synnerligen låg kostnad sett utifrån det massmediala genomslaget lyckades Canonical göra Ubuntu till ett namn att räkna med i mobilvärlden. Nu kände i alla fall mobiltekniknördarna till Ubuntu. Att ha med sig oss tekniknördar kommer att vara otroligt viktigt för Canonical i nästa steg. Canonical kommer satsa på att samarbeta med någon av de etablerade mobiltelefontillverkarna som vill ha ett alternativ till Android och Windows Phone.

Mobiltelefontillverkarna har nämligen börjat hamna i en jobbig situation. De får allt svårare att differentiera sig mjukvarumässigt från sina konkurrenter. Samtidigt börjar mobiltelefonerna närma sig samma gräns som våra bärbara datorer i viss mån redan har nått, nämligen att genomsnittshårdvaran är tillräckligt bra för gemene man. Då undermineras också hårdvaran som konkurrensmedel. Den enda vägen som då kvarstår för mobiltelefontillverkarna, är att byta fot helt och hållet och satsa på något nytt som kan locka användare: ett annat koncept och ett annat operativsystem.

Att satsa på ett nytt operativsystem är ett mycket riskfyllt projekt för en mobiltelefontillverkare. Att på en marknad som domineras av Android och IOS lansera ett nytt operativsystem, utan att ha en hängiven användarskara med sig, är dömt att misslyckas. Användarna är idag så systeminlåsta, att det är extremt svårt att få dem att konvertera. Det är därför som Canonical behöver både ha ett branschetablerat namn och ett bevis på en hängiven användarskara, för att kunna fånga mobiltelefontillverkarnas intresse på riktigt.

ubuntu-edge-1.jpg

Nu kan Canonical visa att det finns ett stort antal användare som kan tänka sig att köpa Ubuntubaserade telefoner. De första köparna (det vill säga, vi tekniknördar) är dessutom inflytelserika köpare, som senare påverkar nära och kära i valet av mobiltelefonmodell. Canonical kan också peka på den enorma massmediala exponering de har fått, som säkerligen kommer göra det enklare att marknadsföra en kommande Ubuntutelefon. Ubuntu Edge-kampanjen blev alltså precis den succén som Canonical behövde!

Jag hoppas innerligt att mina spekulationer stämmer och att det finns någon eller några partnertillverkare som vill driva vidare utvecklingen av Ubuntu tillsammans med Canonical. HTC har sedan länge varit villiga att arbeta med flera operativsystem parallellt. Samma sak gäller även Samsung. Samsung är idag den överlägset största Androidenhetstillverkaren och de vill inte ha alla ägg i samma korg om samarbetet med Google skulle skära sig. De arbetar därför parallellt med operativsystemet Tizen. Frågan är om de istället borde satsa på systemet som 20 000 användare var villiga att betala över 12 miljoner dollar för innan det ens fanns?

– Karl Emil Nikka
Författare och föreläsare
Twitter: @KarlEmilNikka

* Räknas även gräsrotsfinansierade projekt som inte uteslutande gått via Indiegogo eller Kickstarter, finns det projekt som har dragit in mer pengar (som till exempel Cloud Imperium Games spel Star Citizen).