Microsoft Windows RT

Operativsystemet Windows RT påminner till stor del om Windows 8, i alla fall när det gäller delarna som kommuniceras till användaren. På plats finns både gränssnittet Metro Modern UI med applikationsbutik, samt skrivbordsläget med välbekanta element som utforskaren och kontrollpanelen.

account1.png

En stor del av funktionen koncentreras runt ett Microsoft-konto, mycket likt hur ett Google-konto används för Android eller ett Apple-kontot för IOS. Här synkroniseras bilder, köp genom Microsoft-butiken, inloggningsuppgifter samt inställningar för att upplevelsen vid olika maskiner ska bli likartad. Möjligheten att ha endast ett lokalt konto finns kvar, dock utan synkroniseringsmöjligheterna.

skydrive1.png

Med Microsoft-kontot medföljer molnlagringen Skydrive, i grundpaketet med sju gigabyte utrymme. Det innebär tillräckligt med plats för till exempel en hel del bilder och dokument, dock inte oändliga möjligheter för större filmklipp. Mer utrymme går att köpa genom Microsoft.

language1.png

I dagsläget är språket som gäller engelska, dock med svensk översättning för vissa medföljande applikationer, svenskt skärmtangentbord samt stöd för svenska med externa tangentbord. Asus Vivotab RT kommer att få stöd för svenska i hela systemet i början av 2013, något som antagligen även gäller övriga Windows RT-modeller.

cantrun1.png

Med en ARM-plattform i botten är det dock stopp för vanliga x86-program, vilket kraftigt begränsar utbudet. För Windows RT måste all mjukvara installeras genom applikationsbutiken i Modern UI, något som i hög grad begränsar både själva utbudet och skrivbordsläget.

word1.png

Medföljande i alla Windows RT-installationer är dock Office 2013 RT, med välbekanta verisoner av program som Word, Excel och Powerpoint. Det handlar med andra ord om ett mycket starkt argument för användare som ställer arbete i fokus, där Microsofts Office-paket i mycket får anses vara branschstandard. Intressant nog är den medföljande versionen "Hem och student" licensmässigt begränsad, där en påbyggnadslicens krävs för till exempel arbetsplatser.

word2.png
word3.png

Office 2013 RT påminner mycket om tidigare versioner, där i stort sett alla funktioner finns på plats. Mjukvarusviten går att använda dels med tangentbordsdockan för ett mer klassiskt utseende, dels med Microsofts skärmtangentbord vilket i uppfällt läge täcker en stor del av ytan. Notervärt är att det finns ett speciellt "pekläge", vilket förstorar knappar och underlättar vid användande av just pekskärm.

metro1.png
metro2.png
metro4.png

Gränssnittet Modern UI känns välbekant från standardversionen av Windows 8, med färgglada rutor för applikationer och funktioner i fokus. Precis som tidigare går det att svepa från höger för "charms", från vänster för att växla program, samt från över- eller nederkant för applikationsspecifika menyer.

Problematiken från Windows 8 finns dock kvar, där framför allt bristen på inställningar ibland blir frustrerande. Möjligheten att kunna anpassa utseende och beteende saknas eller begränsas i många fall, vilket lätt har effekten att skrämma bort mer avancerade användare.

metro3.png

Den för många viktiga sökfunktionen beter sig som innan, där en sökning i aktuell kontext startar automatiskt när tangentbordet används. Det innebär olika beteende beroende på aktiv applikation, vilket kan vara både positivt och negativt beroende på vad som efterfrågas.

Där Modern UI på skrivbordsdator bitvis kan kännas klumpigt kommer det till sin fulla rätt på Asus Vivotab RT. Rörelser för olika funktioner känns mycket mer naturligt med en surfplatta, och manövrerandet i gränssnittet går som en dans. Prestandan är även på topp, med utmärkt flyt och mjuka animationer.

people1.png
people2.png

En medföljande mjukvara och stöttesten i systemet är People, på svenska Kontakter. Här kan konton som Facebook, Twitter, Linkedin eller Google läggas till, vilket samlar uppgifter och uppdateringar på samma ställe. Problemet är att det handlar om mycket data, och utan enkla filtreringsmöjligheter blir det snabbt rörigt.

mail1.png

Den medföljande applikationen för e-post gör vad den ska, varken mer eller mindre. Stöd finns för vanliga protokoll som POP, SMTP samt IMAP, och själva mjukvaran är snabb med till synes korrekt rendering. Inställningar lyser dock med sin frånvaro, något som tyvärr är vanligt med Modern UI-skapelser. Förhoppningsvis kommer mer avancerade alternativ att dyka upp i butiken.