Asus Vivotab RT

IMG_0091.jpg

Asus Vivotab RT

Plattform

Nvidia Tegra 3 T30, 4x 1,3 GHz

Minne

2 GB DDR3L

Lagring

64 GB, operativsystem + data

Bildskärm

10,1", 1366x768 pixlar, IPS-panel, "Gorilla Glass"

Kamera

8 MP bakåt, 2 MP för videochatt

Kommunikation

802.11b/g/n, Bluetooth 4.0, NFC, 3G (tillval)

Batteri

25 Wh Li-polymer (platta), 22 Wh Li-polymer (docka)

Sensorer

G-sensor, ljussensor, gyroskop, kompass

Storlek (platta)

263 x 171 x 8,3 millimeter

Vikt (platta)

525 gram

Lägsta pris

(endast platta), (platta + docka)

Anslutningar

Micro HDMI, MicroSD, uttag för hörlurar/mikrofon, stereohögtalare, inbyggd mikrofon, fullstor USB (docka)

Specifikationerna för Vivotab RT avslöjar Nvidias populära ARM-plattform Tegra 3, med fyra kärnor i 1,3 GHz samt en femte "companion core" för bakgrundstjänster. Asus passar även på att inkludera 2 GB RAM och upp till 64 GB lagringsutrymme, med möjlighet att utöka via minneskort, USB-minnen eller externa hårddiskar.

Anslutningar finns för bland annat Micro HDMI och USB, det sistnämnda genom adapter för plattan och med fullstor kontakt på tangentbordsdockan. På kommunikationsfronten syns trådlöst 802.11b/g/n, med tillval för 3G-modem. Asus Vivotab RT kan även kommunicera över NFC samt med tillbehör via Bluetooth 4.0.

IMG_0077.jpg
IMG_0081.jpg

Själva Vivotab RT domineras av en bildskärm på 10,1", med IPS-panel och kapacitiv pekfunktion. Upplösningen är med dagens mått mediokra 1366x768 pixlar, där Microsofts teknik Cleartype ska hjälpa upp läsbarheten för mindre teckensnitt.

Bildskärmen upplevs ha naturliga färger med bra betrakningsvinklar, och fungerar i de flesta fall utmärkt för allt från nöje till arbete. Pekpanelen är mycket trevlig att använda, med få missar och generellt bra respons.

Den låga upplösningen skiner dock igenom med mindre teckensnitt i program eller på webbsidor. Trots ett bra arbete med Cleartype är skillnaden mot mer högupplösta paneler märkbar, med mjukare kanter och bättre läsbarhet.

IMG_0082.jpg

Baksidan består av borstad aluminium, med en plastpanel högst upp för antennernas signaler. Konstruktionen upplevs som gedigen, utan knakanden eller otrevligt flexande. Hela Vivotab RT känns mycket välbyggd, med delar som passar bra ihop och utan vassa kanter.

IMG_0083.jpg

Centrerad på baksidan sitter en kamera på åtta megapixel, med tillhörande LED-blixt. Som kompanjon finns på framsidan en variant med lägre upplösning, tänkt framför allt för videosamtal via till exempel Skype.

IMG_0084.jpg

Asus Vivotab RT bjuder på två högtalare, en i respektive kant. Ljudet är förvånansvärt bra i förhållande till storleken, om än med något låg maximal volym. Systemet fungerar utmärkt slumpmässigt lyssnande, men är knappast lämpat för musik- eller filmälskaren.

IMG_0086.jpg

Med tangentbord anslutet blir systemet genast mer likt en bärbar dator, och får dessutom markant längre batteritid. Själva dockningsmekanismen känns dock tveksam, med dåligt "klick" vid själva ikopplandet. Den äldre lösningen för Transformer Pad Infinity må inte vara lika elegant, men bjuder på tillfredställande respons att allt är på plats.

IMG_0087.jpg
IMG_0088.jpg

Tangentbordet är litet, men bjuder förutom det på en godkänd upplevelse och full svensk teckenuppsättning. Det är knappast något tänkt för längre romaner eller veckolånga arbetspass, utan snarast anpassat för kortare skrivpass.

Detsamma gäller pekplattan, som fungerar godkänt utan att övertyga. Här finns dock möjligheten att istället navigera med pekskärmen, vilket i de flesta fall känns bekvämare. Speciellt manövrar som scrollande eller menyhanterande i Metro Modern UI känns märkbart bättre med rörelser på skärmen.

Hur man än ser på saken är docka dock ofantligt mer effektivt än skärmtangentbordet, och ett stort lyft för produktiviteten. Även om det är tveksamt att nästa Stephen King-roman skrivs på en Vivotab RT är det inga problem med kortare texter eller arbeten.

IMG_0089.jpg

Med systemet ihopfällt ser det i stort sett ut som en bärbar dator i netbook-klassen. Som bonus skyddas även skärmen vid transport, samtidigt som plattan laddas från dockans batteri vid behov.