TCL är en hemelektronikstillverkare med över 35 års erfarenhet under bältet och räknades som den näst största panelmakaren år 2020. 2021 ser det inte ut att gå sämre och TCL sjösatte nämligen sitt senaste flaggskepp vid namn TCL 65C825. C82:an gick vidare att både nomineras och faktiskt plocka hem EISA:s prestigefyllda "Årets bästa Premium LCD-TV". Dagen till ära äntrar nu denna TV hemmet, för att sättas på prov ur en privatpersons perspektiv.

TCL hp print.png

Just Mini LED – speciellt parat med Quantom Dot – är inte något jag använt mig av tidigare och kliver därmed in med lite osäkerhet, gällande vad jag ska förvänta mig över annan mer klassisk LCD-teknik. Det enda jag egentligen vet är att det rör sig om väldigt små lysdioder och annan magi som ska föra svärtan så pass nära OLED som idag är möjligt, utan att faktiskt använda OLED då. Mini LED ska även till fördel över OLED ha möjlighet till mycket högre bibehållen och maximal ljusstyrka, vilket lär visa sig i framförallt HDR-uppspelning.

Välkommen till SweClockers testpiloter!

154 x 102.jpg

SweClockers testpiloter är recensioner av och för medlemmarna. Erfarna datorentusiaster från forumet får tillfälle att på egen hand provköra de senaste produkterna i datorvärlden. Trevlig läsning och glöm för all del inte att kommentera!

Testpilot: André Uppman

  • Användarnamn: @Yatagarasu

  • Registrerad: 2011

  • Plats: Gävle

  • Specialitet: Datorer och kringutrustning

Engagerad hårdvaruentusiast av högsta grad med stark passion för framförallt PC och PC-spel. André har varit aktiv medlem på SweClockers sedan 2011, men har egentligen långt innan dess pillat med datorer. Redan vid 7 års ålder blev han introducerad till datorvärlden då han fick tillgång till sin första egna dator – Heroes of Might & Magic III och C&C: Red Alert 2 var det som gällde.

André är utbildad inom el och nätverk, men studerar i dagsläget högskoleförberedande för att i framtiden kunna jobba med programmering. Drömmen är att jobba för DICE i Stockholm, men han är också nöjd med att eventuellt jobba för Microsoft eller Google.

När han inte häckar på SweClockers forum eller leker med den senaste hårdvaran så tycker André om att spendera tid på slagfälten i Battlefield eller League of Legends. Men intresseområdet stannar inte där, utan sträcker sig vida över musik, att måla Warhammer-modeller och att låta sig underhållas av sina två katter.

Sponsrat innehåll: Testpilot

TCL logo.png

SweClockers testpiloter är medlemmar som på egen hand testar nya produkter i datorvärlden. Denna testpilot arrangeras av SweClockers på uppdrag av TCL som betalar för publiceringen. Uppdragsgivaren har inget inflytande över innehållet och testpiloten är helt fri att dra egna slutsatser.

Specifikationer

Tar jag mig en närmare titt på specifikationerna är det inte svårt att se hur TCL 65C825 kunde kamma hem ett pris från EISA-organisationen. Denna TV är verkligen laddad med det senaste och bästa teknikerna som fanns tillgängliga vid produktionstillfället: HDMI 2.1, Wifi 6 och mycket mer.

Specifikationer

TCL 65C825

Storlek

65 tum
144 × 90 × 29 cm (H × B × D)

Vikt

27,2 kg

Upplösning

3 840 × 2 160 px. (4K UHD)

Paneltyp

VA Quantum Dot

Bakgrundsbelysning

Mini LED
Full Array Local Dimming (160 zoner)

Ljusstyrka

500 cd/m² (typisk), 1 000 cd/m² (maximal)

Statisk kontrast

6000:1

HDR

HDR10
HDR10+
HLG
Dolby Vision
Dolby Vision IQ

Uppdateringsfrekvens

Upp till 120 Hz

Responstid

6,5–15 ms

Övrig panelteknik

HFR (High Framerate)
VRR (40–120 Hz)
ALLM (Auto Low Latency Mode)
DTM (Dynamic Tone Mapping)

Inbyggd soundbar

2×15 W (högtalare) och 1×30 W (bas)
Dolby Atmos
DTS-HD
Dolby AC4

Anslutningsmöjligheter

4 × HDMI 2.1 eARC
1 × Ethernet RJ45
1 × USB 2.0

Trådlös anslutning

Wifi 6, Bluetooth 5.2, Chromecast

Systemkrets

Mediatek MT9615 (Quad Core Cortex-A73)

TCL 65C825 använder sig av en 4K UHD-upplöst Quantum Dot Mini LED-skärmteknik och trillar in på en pixeltäthet om 68 PPI. Ljusstyrkan är absolut inget knussel med en peak-brightness på 1 000 nits, men annars bibehållen ljusstyrka om 500 nits. Skärmen blir gott ljusstark för de allra flesta scenarier, och även reflexfiltret som används verkar vara bra då dagsljus inte stör mig det minsta.

Utöver en ljusstark panel med mikroskopiskt små lysdioder är skärmen certifierad för en radda HDR-standarder. Detta innefattar bland annat HDR10+, Dolby Vision IQ och HLG. Slut tar det dock inte här, för den som ämnar att nyttja TV:n för mer än bara filmtittande är det fullt möjligt att redigera bilder och videor, eftersom 100 procent av SMTPE:s DCI-P3-färgrymd uppfylls.

Avslutningsvis skymtar jag ett gäng funktioner av stort intresse: 120 Hz, VRR och ALLM. Dessa funktioner gör det fullt möjligt att använda TV:n som en dedikerad spelskärm för både dagens moderna konsoler och högpresterande PC-datorer som klarar av att driva den 4K UHD-upplösta panelen bra.

Första intryck och tankar

Den första tanken som slår mig när TCL 65C825 intar position på skrivbordet är att det inte rör sig om en liten pjäs. Varken när det kommer till vikt, skärmens yta eller nödvändigtvis tjockleken på baksidan. Detta blir väldigt intressant att lyckas med när det kommer till att fota fräsiga bilder eller skaffa sig en bra uppfattning om ljudkvaliteten för den inbyggda Onkyo-ljudlimpan. Med lite trixande och ommöblering av prylar lyckas jag till slut klämma in TV:n i datorhörnan. Tur att jag har ett stort hörnskrivbord!

Intryck.png

Väl på skrivbordet kopplas strömkabel, HDMI- samt ethernetkabel in i TV:n. Just kabel för internetanslutning är alltid en föredragen personlig preferens då Wifi kan vara lite halvkasst i den lägenhet jag bor; alla dessa betongväggar kan orsaka problem vid strömmande material. Med allt väl inkopplat och på plats ser verkligen mina 27-tums datorskärmar helt löjligt små ut.

Operativsystem och inställningar

TCL 65C825 skeppas med inget mindre än Android TV, vilket är riktigt trevligt att se istället för någon egensnickrad variant. Men bara för att det är Android TV saknas det inte inställningsmöjligheter om jag verkligen skulle önska att finlira med saker.

Meny_2.png
Meny_3.png
Meny_4.png

Om jag verkligen bara vill tuta och köra blir det inte enklare än att slå igång "Adaptiv ljusstyrka" och "Adaptivt innehåll" som gör precis som funktionerna heter. Det vill säga, dynamisk justering av bilden baserat på innehållet som spelas upp och på omgivande belysning i rummet. Såklart är jag inte nöjd med det och bestämmer mig för att dyka lite djupare i menyerna där jag kan hitta allt från ljusstyrka, kontrast och något som heter "svärta nivå".

Utöver diverse ljusinställningar finner jag en massa inställningar för rörelseskärpa, skärpa och bildstabilisering. Det finns även en del olika reglage som "MPEG NR", "DNR" och "Gradering klar". Ärligt talat vet jag inte vad hälften av dessa saker gör då beskrivning helt saknas och lägena som kan ställas in på "avstängd", "auto" eller "hög" gör mig heller inte klokare eftersom jag inte direkt ser skillnad i bildkvalitet när jag skiftar mellan dem. Här skulle exempelbilder behövas eller någon form av beskrivning av funktionerna i sig, som inte kräver att jag öppnar upp en Google-sida.

Meny_5.png

Nu finns det en rad andra saker att pilla på här. Det är verkligen en uppsjö av potentiella inställningar och färdiga profiler som kan finjusteras. Jag tänker att jag nämner några relevanta saker som att VRR, ALLM och eARC går att slå av eller på. Jag kan även ställa in fördröjning på ljudet, pilla på en equalizer, välja ljudutgång och om Dolby Atmos ska vara aktivt eller ej. Sistnämna är självfallet något som ska testas, därmed aktiveras det.

Applikationer

Som tidigare nämndes skeppas TCL 65C825 med Android TV och kommer mig veterligen att i framtiden uppdateras till Google TV. Som sedvanligt för just Android TV kommer applikationer som Youtube och andra Google-applikationer installerade från början, detta utöver TCL:s egna program för bland annat TV-kanaler.

Meny_1.png

Jag behöver dock lite fler applikationer än Netflix och YouTube för att utföra mina tester. Därför drar jag ned HBO Max, Viaplay och Prime Video också, för att inte glömma Spotify. Jag vill passa på att testa ett stort utbud av både applikationer och strömningstjänster för att skaffa mig bästa möjliga uppfattning om vad som är kvalitet på TV:n i sig och vad som är kompression från strömning av media från diverse tjänster.

Färg, kontrast och HDR

För att testa först och främst den FALD (Full Array Local Dimming) och kontrast som TCL 65C825 har att erbjuda använder jag mig av ett, enligt mig, fantastiskt test, nämligen Deep Blue. Detta är en video ämnad för planetarium och är renderad i 24K-upplösning för att sedan skalas ned till 8K HDR (YouTube-videon är dock endast 4K UHD HDR). För att komplettera detta test körs även Dolby Vision – The Color som sätter lite mer färg på det hela.

kontrast.png

Stillbild tagen från YouTube-video.

kontrast_2.png

Stillbild tagen från YouTube-video.

kontrast_3.png

Stillbild tagen från YouTube-video.

Även när väldigt starka ljuskällor lägger sig i direkt kontrast mot en annars kolsvart bakgrund kan jag knappt upptäcka någon blödning av ljus med det nakna ögat. Det lilla som syns på bilderna är mer på grund av potentiell överexponering från kameran än något annat.

Det må inte vara OLED på papper, men jag skulle definitivt ljuga om jag hävdade att ett blindtest stundvis inte skulle visa sig bli en utmaning. Detta är onekligen den djupaste svärta jag någonsin varit med om när det kommer till en LCD-panel på en TV, speciellt med vettig HDR-uppspelning och hög bitrate på källmaterialet. Tyvärr saknar jag utrustningen att förmedla detta med exakthet. Varken min Xiaomi Mi 10T Pro eller Nikon D3100 mäktar riktigt med att fånga upp som jag ser det med egna ögon.

färg_3.png

Tydliga detaljer är bevarade även i det annars kolsvarta ögat.

färg_1.png

Kameran orkar inte riktigt med, i verkligheten är det inte alls någon överexponering som visas här på köttbiten.

När jag kollar närmare på bilder eller videor med mer färgrika inslag är det inga som helst problem för TCL 65C825 att hänga med i svängarna heller. Varken när det kommer till detaljrikedom, HDR eller kontrast. Färgerna "poppar" tydligt, men utan att vara övermättade. Höjdpunkterna markeras skarpt, men utan att ta bort kringliggande detaljer som kan ses på ödlebilden.

Även utanför testar som Deep Blue och Dolby:s färgspektakel The Colour strålar skärmen med bländande HDR, knivskarpa detaljer och övertygande kontrast. Oavsett om det är YouTube-, Netflix- eller HBO Max-applikationerna som körs gör skärmen ett förträffligt jobb med att producera en bild av hög kvalitet oberoende av ursprungsmaterialets begränsningar. Även när jag använder en dator kopplad över HDMI som slår av en del den inbyggda processeringen känns bilden väldigt skarp och verklighetstrogen.

Ljud á la Onkyo

Något som gör att TCL 65C825 sticker ut i från mängden utöver bra bildkvalitet är att TV:n kommer med en inbyggd ljudlimpa, och inte bara små satelliter i bak- eller undersidan av TV:n. Utöver en inbyggd ljudlimpa sitter det även ett redligt baselement i baksidan av enheten, vilket är en av anledningarna att TV:n då är lite tjockare.

Ljud_2.png
Ljud.png

Jag hoppas mina grannar har samma musikaliska smak som jag, för nu skruvas volymen upp till Hide – 4ЯR tätt följt av Queen of Knives – Ghost Data. För att runda av det basorienterade musiktestet drar jag en vända genom en EDM-mix som fallit mig i smaken på sistone.

Jag kan inte annat än säga att jag är imponerad av den inbyggda suben. Den går djupt och blir högljudd, däremot börjar plastchassit ge ifrån sig ett litet skakande ljud när volymen kryper för högt, men det är nog inte någon som faktiskt lyssnar på musik med volymen skruvad i taket på det viset heller.

För att testa ljudet vid serie- och filmtittande blir det Squid Game som får agera labbråtta. Det är inte det bästa jag hört, definitivt inte där uppe med mina Klipsch-golvhögtalare, men det är heller inte en vettig jämförelse i någon större utsträckning. Ställt jämte min Samsung Q70T Soundbar är jag dock imponerad, eftersom jag inte hör någon skillnad i kvaliteten på ljudet. Det jag märker är att de är lite olika inställda sett till ljudprofilen, där TCL C825:s Onkyo-soundbar har skarpare diskant men något sämre mellanregister för dialogerna.

Prestanda vid spelande

Då denna TV levereras med äkta 120 Hz, VRR och ALLM vill jag självfallet testa att spela på den också. Jag kopplar därför in den stationära datorn, sätter Steam att ladda ner fläskiga RPG-titlar som Witcher 3 samt storskaliga simulatorspel som Cities Skyline – WOW(!)

Spelande.png

Med facit i hand jag kan inte säga annat än att det är en helt fantastisk upplevelse att spela i 120 Hz och 4K UHD-upplösning på en 65-tum stor Mini LED-panel. Detaljrikedomen och kontrasten ihop med den höga bilduppdateringshastigheten och relativt låga responstiden är något som jag hoppas många fler kan få privilegiet att uppleva. Spel som Witcher 3, New World och Cities Skyline får en helt ny nivå av inlevelse – perfekt att bara luta sig tillbaka och låta spelets värld ta över omgivningen.

För sakens skull testar jag även att spela lite League of Legends och Battlefield 4 i halvliggande läge i min recline-fåtölj. Det är inga som helst problem med dessa titlar när det kommer till inmatningslatenser eller eftersläp faktiskt, i alla fall så länge ALLM (auto low-latency mode) är aktiverat. Jag vågar påstå att jag knappt märker någon skillnad alls här, ställt mot mer renodlade datorskärmar.

spelande_2.png

På bild: Lost Ark spelades i ett försök att fånga upp nedan problem på bild, dessvärre utan större lycka.

Tyvärr upplevde jag en viss problematik med VRR-läget aktiverat parallellt med 4K UHD och 120 Hz. Rätt som det var med nästintill jämna intervaller kunde skärmen bli svart i någon sekund för att sedan hoppa tillbaka och visa en liten ruta med upplösningen och bilduppdateringsfrekvensen uppe i högra hörnet. Detta var aldrig något som uppstod med någon annan kombination än just 3 840 × 2 160 pixlar, 120 Hz och VRR aktiverat samtidigt.

Efter flera mejlutbyten och telefonsamtal med TCL gällande VRR-problematiken har de tagit ärendet vidare till deras ingenjörsteam i Polen som ska djupdyka i ämnet, då det verkar vara bundet till specifikt Nvidia-baserade grafikkort. Varken det polska teamet eller jag själv lyckades återskapa problemet på AMD-baserade grafikkort eller någon av de moderna konsolerna i form av Playstation 5 eller Xbox Series X.

Sammanfattning

Packad med högpresterande teknik i form av 3 840 × 2 160 pixlar, Quantum Dot Mini LED och 120 Hz intar TV:n TCL 65C825 en plats på skrivbordet. TCL 65C825 försöker även direkt snärja mig med titeln "Bästa Premium LCD TV 2021-2022". Utöver det som "står på lådan" finns en Mediatek MT9615-processor, som är fullt kapabel att driva runt alla mer djupgående funktioner som VRR, ALLM och diverse bildbehandling som sker bakom kulisserna.

sammanfattning_1.png

TCL 65C825 använder sig av operativsystemet Android TV, något som kommer att uppdateras till Google TV i framtiden som jag förstått det. Inställningsmöjligheterna är väldigt goda där jag kan ändra på allt från ljusstyrka, kontrast, local dimming över 160 zoner och eventuell fördröjning på ljudet. Det finns även ett antal färdiga profiler för film, spelande och sport att välja mellan. Skulle lättjan hoppa upp ytterligare ett hack finns det även automatiska funktioner som dynamiskt ställer om innehållet baserat på kringliggande ljusförhållande och bildens innehåll.

Gedigna specfikationer på papper och inställningar i drivor i all ära, men jag kan stolt rapportera att bildkvaliteten lever upp och faktiskt vida överstiger de initiala förväntningarna. TCL med deras C82:a är faktiskt den bästa LCD-baserade panelen jag kollat på när det kommer till svärta och kontrast. Stundvis hade jag otroligt svårt att tro att det inte var en OLED-TV som stod framför mina ögon, något som visat sig är otroligt svårt att förmedla via bilder tagna med den utrustningen jag har till hands.

sammanfattning_2.png

Utöver fantastisk bildkvalitet kommer TCL 65C825 med en inbyggd ljudlimpa och ett baselement utöver det vanliga. Med dubbla frontmonterade 15 wattshögtalare och ett baselement på 30 watt i chassits bakre del, levereras ett klart bättre ljud än vad jag hört från medföljande ljudsystem i andra TV-apparater. Ljudsystemet är även fullt kompatibelt med Dolby Atmos, vilket jag faktiskt inte är säker på hur det fungerar i praktiken då det endast rör sig om ett 2.1-system – Men bra låter det i alla fall.

Det är inga problem att varken lyssna på musik, kolla på film och serier, eller för den delen höra positionsbaserat ljud i spel. TCL har i samarbete med Onkyo tagit fram vad jag vågar påstå är det bästa inbyggda ljudet i en TV som finns på marknaden idag, detta då ljudet är i direkt konkurrens med separata ljudsystem som annars kan kosta tusenlappar.

Upp till 120 Hz ihop med variabel uppdateringsfrekvens med spannet 40–120 Hz är otroligt trevligt. Vare sig användningsområdet faller på modern spelkonsol likt Playstation 5, eller en dator biffig nog, är TCL 65C825 fullt användbar som en dedikerad spelskärm också. ALLM-funktionen gör det även gångbart med mer tävlingsinriktade spel då inmatningslatensen landar på knappa 6,5 ms. Tyvärr upplevde jag problem med specifikt scenariot 4K UHD, 120 Hz och VRR påslaget samtidigt, något som efter mycket testande verkar vara bundet till specifikt Nvidia-baserade grafikkort.

Avlutande tankar

TCL 65C825 är den bästa TV:n jag har haft privilegiet att leka runt med när det kommer till vad jag vill kalla mellan-premium segmentet, EISA-stämpeln är helt enkelt ingen lyckträff utan ett genuint pris i mina ögon. Det är inte någon aspekt som nämnvärt drar ned TV:n enligt mig. TCL 65C825 sätter en ny ribba och standard för vad som kan förväntas av en TV i prisklassen, både när det kommer till bild och ljud.

Jag kan varmt rekommendera en potentiell köpare att göra ett besök hos någon återförsäljare som har C82:an i sortiment och kolla på TV:n med egna ögon. För den som inte kan göra detta kan jag helhjärtat rekommendera ett köp i blindo också. Det lär inte bli några besvikna miner!

Positivt:

  • Grym bildkvalitet med Mini LED

  • Priset är väldigt konkurrenskraftigt

  • Lämpar sig väl för såväl spel som film och serier

  • Inbyggda ljudet över förväntan

Negativt:

  • Inte helt finslipad VRR

  • Inte helt tydligt vad menyvalen gör

TCL C825 i 65-tumsutgåva finns tillgänglig hos flera svenska återförsäljare, bland annat Webhallen och Elgiganten, till det rekommenderade priset om 14 990 kronor. Alternativt finns det en 55-tummare för någon tusenlapp mindre, som annars erbjuder samma funktionalitet.