Administrationsgränssnittet

Administrationsgränssnitt nås genom att surfa till Pfsense-maskinens LAN-adress. Den adressen är normalt 192.168.1.1, adressen skrivs också ut på konsolen.

admin_login.PNG

Initialt är användarnamn admin och lösenord är pfsense.

Dashboard

Efter inloggning möts man av Pfsense "dashboard" med en sammanställning av system-information, aktuell CPU-last, huruvida det finns uppdatering att ladda hem, med mera.

admin_dashboard.PNG

Meny

Det finns en stor mängd information samlad under detta gränssnitt. I toppen återfinns en meny, där varje menyval laddar en webbsida med associerad information.

admin_menu.PNG
admin_menu1System.PNG
admin_menu2Interface.PNG
admin_menu3Firewall.PNG
admin_menu4Services.PNG
admin_menu5VPN.PNG
admin_menu6Status.PNG
admin_menu7Diagnostics.PNG
admin_menu8Help.PNG

Systemuppdatering

Under System / Update laddas senaste version av Pfsense ner vid behov. I skärmdumpen finns bug-fix uppdatering väntande.

admin_SystemUpdate.PNG

Trafiköversikt

Självklart kan aktuellt trafikflöde visas i en graf. Skärmdumpen tagen efter ett kort stresstest med väldigt små paket följd av en iperf-körning som maxade länken.

admin_TrafficGraph.PNG

Övrigt

Som synes finns väldigt mycket inställningar, diagnosverktyg och tjänster – det går inte att på något sätt täcka alla finesser i en sådan här guide. Poängen med att bygga sin egen brandvägg ligger väldigt mycket i att man behöver en eller flera av de funktioner som kanske inte finns i en traditionell hemmarouter.