Sammanfattning

Den som hängt med i hårdvarubranschens nyheter sedan i höstas har förmodligen koll på den något krokiga resa som hör till det nu lanserade grafikkortet. Kritiken mot det förvirrande valet att släppa två Geforce RTX 4080-modeller med helt olika grafikprestanda fick Nvidia att dra tillbaka det enklare kortet. Även om detta är repetition för många, bör vi dock börja i den änden när jag ska försöka samla tankarna kring det här grafikkortet. Det finns risk för en något raljant ton i nästkommande stycken så håll till godo.

rtx4070ti-17.jpg

Att lansera kortet under namnet RTX 4080 känns såhär i efterhand nästan som ett test på huruvida entusiasterna i PC-sfären skulle syna bluffen. Jag menar inte att grafikkortet i sig skulle vara en bluff, men med Nvidias okaraktäristiskt snabba pudel i åtanke kan jag enbart komma till två olika slutsatser: Antingen var det en sondering av Nvidia för att se hur långt fram de kan flytta gränserna för vad som kan anses vara smakfullt, eller så var det en missräkning i storleksordningen grövre.

Låt oss vara ärliga, såhär med resultaten i hand är det absolut så att kortet under vissa förhållanden är snabbare än det före detta flaggskeppet Geforce RTX 3090 Ti. När det ställs mot sin tilltänkta namne RTX 4080 är prestandaskillnaden av den kaliber att det är svårt att se hur de skulle kunna sitta på samma stegpinne i RTX 4000-familjen. Med det tilltänkta högre ursprungspriset i åtanke gör det mig än mer konfunderad.

Nu blev dock historieskrivningen annorlunda, Geforce RTX 4080 12 GB är död, länge leve RTX 4070 Ti. Eller ja, huruvida kortet förtjänar att hyllas är inte helt självklart. Det är heller inte självklart att det är en given flopp och skall sågas längs fotknölarna. Prestandamässigt är det nämligen ett resultat som både blandar och ger.

rtx4070ti-21.jpg

Börjar vi änden med klassisk rastrering och vårt prestandaindex som grund går det att utläsa resultat som ligger i linje med förväntningarna. I upplösningarna 1 920 × 1 080 pixlar och 2 560 × 1 440 pixlar är Geforce RTX 4070 Ti det femte snabbaste kortet vi har testat och uppfyller den prestandan som på förhand utlovats av Nvidia. När vi skruvar upp upplösningen till 4K UHD faller det dock bakom RTX 3090 Ti och gapet upp till de andra nyligen lanserade korten från både AMD och Nvidia ökar.

Just svårigheterna att göra väsen av sig i 4K UHD kan nog till viss del tillskrivas den låga minnesbandbredden, men kanske inte enbart. Det hade i det här sammanhanget varit spännande att testa samma grafikkrets parad med mer minne över en bredare minnesbuss. Måhända dyker det upp i en RTX 4070 Ti Super vid ett senare tillfälle?

Det är dock inte så att Geforce RTX 4070 Ti intar samma plats i hierarkin i samtliga testade titlar, utan fluktuerar något beroende på titel och inställningar. Sammantaget är prestandan inte dålig, tvärtom är det ett väldigt kompetent grafikkort. Resultaten bjuder på väldigt få överraskningar.

Gällande energieffektiviteten finns det inte mycket att orda om. Geforce RTX 4000-serien fortsätter att briljera med väldigt god effektivitet och modeller som lägger sig en bit under sin maximala strömbudget direkt ur kartong. Med det sagt noterar jag ändå en viss uppgång i effekt i förhållande till antalet genererade bildrutor ställt mot storebröderna. Om detta är på grund av testexemplarets lättare fabriksöverklockning eller ej får jag låta vara osagt.

rtx4070ti-9.jpg

Vi ska försöka avrunda den här mer raljanta och spekulativa slutsatsen med någon form av slutsats gällande köprekommendation och eventuell utmärkelse och vi kan riva plåstret med en gång: Geforce RTX 4070 Ti lämnas utan utmärkelse. Anledningen till detta är att det uppenbarligen inte presterar tillräckligt bra i någon kategori för att belönas med någon av de två högre utmärkelserna enbart på meriten prestanda. RTX 4070 Ti är samtidigt tillräckligt dyr för att inte vara en given rekommendation till den mer prismedvetne spekulanten.

För de användare som är i behov av Geforce RTX 4000-seriens exklusiva funktioner finns det i dagsläget inte många val och detta är det billigaste kortet där de funktionerna är tillgängliga. Den än så länge färska funktionen DLSS 3 är ett sådant exempel på vad som ingår vid sidan av bara ett grafikkort. Tilläggas bör att funktionen idag inte är vida utbredd och vi kommer aldrig rekommendera att köpa något på eventuella framtida meriter.

För den som önskar markant bättre prestanda och kan öppna plånboken en bit till ser det mycket dyrare men mycket bättre Geforce RTX 4080 lockande ut. Breddar vi mängden alternativ till att också inkludera toppkorten från RTX 3000-serien som går att hitta på andrahandsmarknaden, samt alternativen från det röda laget, blir läget än mer konfunderande.

rtx4070ti-9.jpg

Geforce RTX 4070 Ti känns som ett plikttroget kort, en produkt som bör finnas för att fylla ett hål i Nvidias uppställning av RTX 4000-serien. Det är inte tillräckligt snabb för att tillhöra yppersta toppsegmentet och inte tillräckligt prisvärt för att vara "the one to get". Det är med allt ovan ur vägen svårt att motivera en köprekommendation för Geforce RTX 4070 Ti i dagsläget.

Fördelar

  • Bra spelprestanda i hög upplösning

  • Utmärkt energieffektivitet

  • Bra ray tracing-prestanda

  • I dagsläget det billigaste kortet med RTX 4000-exklusiva funktioner

Nackdelar

  • Ligger efter konkurrenten i 4K UHD

  • Inte självklart värde för alla användare

Geforce RTX 4070 Ti dyker upp hos återförsäljare från och med den 5 januari.
Pris vid publicering: 10 499 kronor inklusive moms (riktpris).