Sammanfattning

Med grafikkortspriserna på väg ned och allt bättre tillgänglighet i handeln är det egentligen inte särskilt konstigt att AMD tar tillfället i akt att släppa uppfräschade modeller av sin Radeon RX 6000-serie. De ursprungliga modellerna fick inte den bästa starten sett till vilket kaos det var på marknaden vid lanseringstillfället, och här får nykomlingarna en bättre chans att faktiskt landa i närheten av sin påstådda prislapp. Ovanpå detta får företagets partnertillverkare möjligheten att applicera senaste snittets kyllösningar och designer på korten som rullar ut.

Prestandamässigt bjuds det inte på några direkta överraskningar gällandes Radeon RX 6950 XT och Radeon RX 6750 XT. Ökad effektbudget, högre klockfrekvenser och snabbare minnen ger det förstnämnda kortet i fabriksöverklockad Sapphire-skrud cirka 9 procent bättre siffror i snitt än Radeon RX 6900 XT i referensutförande, medan Sapphires Radeon RX 6750 XT kliver upp med som bäst 7 procent ställt mot Radeon RX 6700 XT.

Nu ska det sägas att det här är jämförelser som görs med AMD:s egna referenskort av Radeon RX 6900 XT och Radeon RX 6700 XT. De olika partnertillverkarna har sedan tidigare upphottade varianter av dessa två kort, där effektbudget och klockfrekvenser överstiger referensspecifikationerna – något som gör att prestandadeltat minskar mot nykomlingarna i praktiken.

sapphire_6950_6750-2.jpg

Både Radeon RX 6950 XT och Radeon RX 6750 XT är väldigt starka kort sett till rastreringsprestanda i sina respektive prestandasegment. Nu varierar det givetvis en del beroende på speltitel, men det förstnämnda kortet kan ofta uppvisa starkt motstånd mot Nvidias Geforce RTX 3090 medan Radeon RX 6750 XT hänger på Geforce RTX 3070 ganska bra. Precis som tidigare ser vi dock en avtagande prestandanivå i de allra högsta pixelantalen gällandes upplösning, vilket det snabbare grafikminnet inte riktigt kan avstyra denna gång heller.

Prestandan gällande ray tracing är vad den är, och inget har egentligen förändrats där sedan tidigare. Detta innebär att Nvidia fortsätter att ha ett markant försprång när tekniken används i större utsträckning. Huruvida detta har någon betydelse för användaren i slutändan beror givetvis på om denne ens är intresserad av att aktivera tekniken i spel.

Prismässigt är referensversionerna av Radeon RX 6950 XT och Radeon RX 6750 XT ganska aggressivt prissatta sett till dagens marknad vid 1 099 USD respektive 549 USD. Tyvärr kommer de korten endast säljas i ganska begränsad utsträckning via AMD:s egna webbplats, vilket troligtvis innebär att ganska få entusiaster kommer att få chansen att ta del av de priserna. Den som vill köpa kort i butik får istället kika på partnertillverkarnas modeller, och dessa ser ut att bli betydligt dyrare.

Sammanfattningsvis är Radeon RX 6950 XT och Radeon RX 6750 XT två starka spelkort, vilka dock lanseras ganska sent i den här generationens livscykel. Sett till att vi står inför nya arkitekturer från både AMD och Nvidia till hösten känns det som att det kan vara värt att vänta in dessa istället för att slänga ganska många tusenlappar på den trimmade svanesången av RDNA 2.

Sapphire Radeon RX 6950 XT Nitro+ Pure

sapphire_6950_6750-5.jpg

Sapphires Nitro+ Pure-version av Radeon RX 6950 XT är ett riktigt trevligt grafikkort sett till kvalitetskänsla och kylarprestanda. Modellen hanterar utan problem den utökade värmeutvecklingen hos AMD:s nya flaggskepp, där såväl temperaturer som ljudnivå hålls på en riktigt rimlig nivå. Det är även trevligt att se dubbla BIOS med olika prestandaprofiler.

Spelprestandan som erbjuds är riktigt stark, åtminstone när det kommer till ren rastrering. Den kommer dock inte utan kostnad, och vid en prisnivå över 15 000 kronor är det helt enkelt ett lite svårsmält kort så här tätt inpå en ny generation.

Fördelar

  • Riktigt vass spelprestanda

  • Suverän och tyst kylare

  • God effektivitet

  • Olika BIOS-profiler

Nackdelar

  • Halkar efter Nvidia i ray tracing-prestanda

  • Hög prislapp

Rekommenderat pris vid publicering: 1 249 USD (motsvarar 15 695 kronor inklusive moms)

Sapphire Radeon RX 6750 XT Nitro+

sapphire_6950_6750-15.jpg

Även Radeon RX 6750 XT i Sapphires Nitro+-tappning har varit en trevlig bekantskap under testprocessen. Precis som med Radeon RX 6950 XT är det främst kylaren som sticker ut, där denna håller kortet nästintill ljudlöst under belastning om man väljer att använda den tysta BIOS-versionen.

Prestandamässigt är modellen en lämplig kandidat för den som främst spelar i 1440p, där kortet erbjuder en generellt hög bildfrekvens. Sett till pris ska kortet landa strax under 8000 kronor-strecket, vilket inte är en dålig nivå på dagens marknad sett till prestandanivån. Likt storebror Radeon RX 6950 XT har vi dock svårt att ge en helhjärtad rekommendation att lägga den mängden pengar på en utgående arkitektur.

Fördelar

  • Utmärkt prestanda för spelande i 1440p

  • Suverän och tyst kylare

  • God effektivitet

  • Olika BIOS-profiler

Nackdelar

  • Halkar efter Nvidia i ray tracing-prestanda

Rekommenderat pris vid publicering: 619 USD (motsvarar 7 795 kronor inklusive moms)