Prestanda

Xtrfy M4 RGB har använts som primärt pekdon både hemma och på kontoret i ett antal veckor för att simulera vardaglig användning. Trots att den är riktad mot spelare ska den kunna användas till vardagliga sysslor, utan att krångla eller vara för obekväm.

Underlagen som har använts under testandet är två stycken tygmattor. Den ena är Logitech G640, medan den andra är Xtrfy XTP1-L4-GT-1. Den sistnämnda är utsmyckad med ett motiv medan motparten har en helt svart yta.

Mousetester 1.5.3

DPI-värde

Trots att flera möss har samma DPI-värde kan rörelseförflyttningen skilja åt mellan modellerna. Med hjälp av Mousetester 1.5.3 mäts DPI-värdet på en sträcka av 10 centimeter för att se den verkliga upplösningen i sensorn.

DPI

Xtrfy M4 RGB

Avvikelse

400 DPI

395 DPI

-1.3%

800 DPI

767 DPI

-4,3%

1 600 DPI

1 554 DPI

-3%

3 200 DPI

3 107 DPI

-3%

16 000 DPI

15 354 DPI

-4,2%

Upplösningen som uppmäts hamnar något under respektive mål, men är som högst runt 4,3 procent från önskad siffra. Nämnvärt är att mänskliga faktorn kan ge ytterligare variation, men i överlag hamnar DPI-värdena på en godkänd nivå.

Precision

xtrfy_m4_400_perf.png
xtrfy_m4_1600_perf.png

Med första siffrorna i hand hittas några avstickare vid avläsningen, men den sammanslagna linjen hamnar på en jämn nivå. Framförallt har sensorn fungerat exakt som önskat under testperioden.

Hastighet

Xtrfy_m4_speed1.png

Sett till hastighet landar Xtrfy M4 RGB runt 8 m/s och har inga problem att hänga med en mänsklig hand i dess snabbaste rörelse.

Jitter/angle snapping

Xtrfy_m4_jitter.png

Sett till jitter märks inga avvikelser värda att nämna, förutom att undertecknad inte kan hålla en rak och jämn linje.

Responstid

Xtrfy M4 RGB placerar sig väldigt bra sett till inmatningslatens och tar över femteplatsen i listan. Användare behöver därför inte vara orolig över latensen från musen utan kan skylla på lagg i spelet istället.

Tryckkraft

Knapp

Kraft

Vänsterknapp

53 gram

Högerknapp

60 gram

Scrollknapp

185 gram

RGB-knapp (istället för DPI-knapp)

105 gram

Bakåtknapp (vänster sida)

88 gram

Framåtknapp (vänster sida)

84 gram

Höger- och vänsterklick samt sidoknapparna är väldigt jämna till varandra sett till själva kraften som krävs för att aktivera brytarna, vilket såklart är ett plus. Rullhjulet är helt klart den som kräver mest kraft, något som helt klart är ett medvetet val som uppskattas av undertecknad.