Funktion och prestanda

Modmic Wireless använder sig av Bluetooth aptX low latency och dedikerar hela bandbredden till endast mikrofonen. Enligt Antlion skall det ge en latens på 34 ms. De väljer att kalla det ”invisible”, men går att höra en viss fördröjning med medhörning aktiverat. Om den fördröjningen har påverkan vid spel får var och en avgöra själva.

Modmic Wireless fungerar med Windows, Mac, Linux och Playstation 4, och kräver att den medföljande USB-dongeln används. Det går alltså inte koppla denna till någon annan enhet med Bluetooth. Dongeln är förvånansvärt klumpig, och företaget föreslår att den skall monteras synligt för bästa anslutning. Det skulle förklara varför de skickat med en förlängningssladd för att dra fram dongeln.

Det har säkerligen inte bara med att maximera Bluetooth-anslutningen att göra, utan också att dongeln har tre färgade dioder precis som sändaren på mikrofonen, som speglar vad den visar. Med andra ord behöver användaren inte ta av hörlurarna eller montera av mikrofonen för att se status, utan kan kasta ett öga på dongeln.

IMG_0950.jpeg

Varje diod har sin egen färg, och de kommunicerar antingen genom fast sken eller blinkningar, antingen individuellt eller i grupp. Manualen innehåller en matris för vad varje typ av ljuskonfiguration betyder, och det kommer ta lite tid att lägga dem alla på minnet, eller för den delen lyckas lista ut vad de alla betyder.

Att komma igång är väldigt enkelt. Anslut dongeln, slå på mikrofonen, sen är det klart. Inga konfigurationer, inga inställningar, ljudnivåer var på de enheter undertecknad testade korrekt satta redan från början. Enheten skall klara över 12 timmars spelande innan det blir dags att ladda, och ladda går att göra medan du spelar.

DSCF1510.jpg
DSCF1511.jpg

En tråkig detalj är att USB-dongeln är för klumpig för att passa i fronten på undertecknads PS4 Pro. Där hade den kanske inte sett så vacker ut, men betydligt mer praktisk än att behöva dra en förlängningssladd från baksidan och lägga dongeln löst bredvid.

Ljudet som Modmic Wireless plockar upp är mycket bra. På insidan av mikrofonarmen, nära puffskyddet, finns en liten switch som gör det möjligt att byta mellan två lägen; omni-directional och uni-directional. Kort och förenklat så betyder det att mikrofonen kan fånga upp ljud helt runt om, eller bara från en sida (den riktad mot munnen). Det är inte bara uppfånget som påverkas, utan även frekvensomfånget.

Är mikrofonen inställd på att fånga ljud helt runt om så är frekvensomfånget bredare, vilket leder till bättre ljud och är bra för till exempel inspelningar och streaming. Med mikrofonen ställd till att fånga bara från en sida så blir det lite tightare och mer krispig signal som blockar ut bakgrundsljud. Ljudbilden mellan dessa två lägen är märkbar, men båda håller hög kvalitet för en gamingmikrofon.

Testinspelning med inställningen Uni-directional:

Testinspelning med inställningen Omni-directional:

Knappen på sidan då? Ja, förutom att slå på och av enheten så är det helt enkelt en mute-knapp. Ett klick och mikrofonen stängs av. Dioden signalerar på dongeln och på sändaren när mute är aktiverat. Det stängs av lika enkelt med ett klick.

Undertecknad testade Modmic Wireless på ett par V-Moda Crossfade LP2 och märkte en liten detalj som kan vara bra att känna till. Så fort mikrofonen trycks dit å sidan om hörluren så hörs ett väldigt svagt brus, som förvisso bara hörs efter ansträngning samtidigt som inget annat ljud är igång i lurarna.

Bruset finns där oavsett om sändaren är på eller av. Med andra ord stör gissningsvis magneten på något sätt hörluren. Det kan därför vara en god idé att testa placering av mikrofonen med hörlurarna på huvudet, för att hitta en plats som inte skapar något brus.