Test: Prestanda vid överklockning

Överklockning på papper i all ära, mest intressant är givetvis reella prestandavinster. Redaktionen laddar med några snabba tester för att se vilka fördelar frekvenshöjningarna innebär.

Trenden fortsätter med Cinebench först ut som testmetod, där den överklockade Core i9-7900X hamnar på jämn nivå med högt klockade i3-7350K i enkeltrådat läge. Vidare till flertrådat läge får Core i9-7900X i överklockat läge verkligen chans att sträcka på benen och får en prestandavinst runt 17 procent mot referensutförandet.

Prestandaökningen fortsätter även i blender där överklockningen skrapar bort nio sekunder i renderingstid, vilken motsvarar cirka 16 procent i prestandaförbättring. Närmsta konkurrenten Ryzen 7 1800X i överklockat läge hamnar långt bakom jätten Core i9-7900X i sitt överklockade läge.

När det är dags för speltitlarna blir prestandavinsten allt mindre än tidigare tester, där den lägre upplösningen visar mer resultat. När upplösningen samt detaljnivån höjs tjänar Core i9-7900X endast en enstaka bildruta.

Vidare till den gigantiska världen i The Witcher 3 lyckas Core i9-7900X skrapa ihop en vinst runt sju procent i överklockat läge med inställningarna i den lägre skaran. Nästa bit är med både upplösning och detaljnivå ett snäpp högre där vinsten blir marginell, med bara en bildrutas fördel.

Fallout 4 trivs bevisligen med höga klockfrekvenser som avslöjas av resultaten med nya Skylake X-modellen med uppvriden klockfrekvens. Förutom en prestandaförbättring runt nio procent i den lägre upplösningen är Fallout 4 ensam med en större förbättring i den högre upplösningen, vilken hamnar runt sju procent.

Redan i referensutförandet så är Core i9-7900X en törstig processor, som ökas i hästväg när frekvenserna dras upp. Modellen landar runt 410 watt i Blender ställt mot 265 Watt i sitt ursprungliga läge. Det innebär en ökning runt 55 procent i högre effektförbrukning för ytterligare 700 MHz i klockfrekvens.