Sammanfattning

I ett vakuum är EVGA:s Geforce GTX 1080 FTW2 ICX på många sett ett ypperligt och intressant kort i den översta prestandaklassen. Företaget har helt klart tagit fram ett intressant koncept med ICX-systemet, där en myriad av temperatursensorer anpassar kylarens fläktar på ett effektivt sätt för att hålla både grafikprocessorn och övriga komponenter på en bekväm temperaturnivå.

evga_1080_ftw2-22.jpg

Lägg på en generös fabriksöverklockning och tillhörande biffig strömförsörjning och vi har ett grafikkort som utan problem tävlar med de stora spelarna på marknaden. Problemet är att tävlingen är mot kort som introducerades förra sommaren – kort som i dagsläget avlöser varandra i priskampanjer som ligger en bra bit under de begärda 8 000 kronorna för EVGA:s nya flaggskepp.

Det märks att EVGA tog hårt på förra årets "skandal" med ACX 3.0-kylaren, och verkligen ville göra något nytt som täckte alla områden gällandes kylprestanda. I det avseenden har de gjort ett imponerande jobb med ICX-konceptet, men frågan är om merparten av användarna värdesätter exceptionellt låga VRM-temperaturer med straffet att åka på något högre ljudnivåer än många av konkurrenterna.

Företaget har under åren tagit fram ett trevligt ekosystem som gynnar sina användare, med både generös garantitid på 3 år samt ett uppgraderingsprogram där man kan betala mellanskillnaden till framtida värstingmodeller och byta upp sig inom 90 dagar från köpet (Geforce GTX 1080 Ti, någon)? I slutändan är det dock upp till var och en om det ytterligare prispåslaget är värt sett till vad man får för ICX-konceptet.

EVGA Geforce GTX 1080 FTW2 ICX är ett utmärkt grafikkort med imponerande prestanda och heltäckande kyllösning

Fördelar

  • Grafikprestanda i toppklass

  • Unik och effektiv kyllösning

  • Påtagligt upphottad strömförsörjning

  • Kraftigt fabriksöverklockat

Nackdelar

  • Kan upplevas som högljutt av känsliga

  • Svagt spoltjut hos testexemplaret

  • Hög prislapp på dagens marknad

Pris vid publicering: 8 000 kronor

EVGA Geforce GTX 1080 FTW2 ICX väntas finnas tillgänglig i handeln i slutet av februari. Nuvarande ägare av Geforce GTX 1080 FTW ACX 3.0 har möjlighet att uppgradera till den nya modellen för 99 euro.