Temperatur, ljudnivå och effektmätning

Förutom ren prestanda är även andra aspekter intressanta när ett grafikkort ska väljas ut. Bland dessa finns även temperaturer, ljudnivå och strömförbrukning, tre tätt sammanbundna parametrar som kan fälla avgörandet vid köptillfället.

Nämnvärt är att SweClockers under våren 2016 bytt lokal och därmed har en ny mätsituation. Tidigare resultat för ljud och temperatur är därför inte jämförbara.

Temperatur och ljudnivå

Att läsa av ljudnivå och temperatur i en öppen testmiljö ger svårtolkade värden som ofta inte speglar verkligheten. Redaktionen väljer därför att montera in samtliga kort i ett Fractal Design Arc, vilket öppnar upp för mer realistiska mätningar.

Ljudnivåerna fångas på cirka 14 centimeters avstånd, med ljudtrycksmätaren stående bredvid chassits sidopanel. Värdena mäts i ett vanligt rum med konventionell hårdvara, utan överdriven isolering eller avancerad testutrustning.

IMG_6724.jpg

Chassit är bestyckat med två fläktar på 140 millimeter, en i framkant och en i bakkant alternativt toppen, och är helt förslutet med båda sidopanelerna monterade. Nätdelen är tysta Be Quiet Dark Power Pro 10 850 W, lagring en ensam SSD-enhet och processorn är passivt kyld med Zalman FX100 Cube.

För att belasta systemet används testdelen av spelet Metro: Last Light Redux i upplösningen 2 560 x 1 440 pixlar, vilken får rulla oavbrutet under cirka 30 minuter. Bakgrundsbruset i rummet ligger på 34 dBA och temperaturen på 22 °C.

När vi mäter upp kortens temperaturer lägger sig modellerna på förhållandevis likvärdiga nivåer, med MSI på 72 °C medan Sapphire landar på 73 °C – en bra bit under AMD:s referens vid 80 °C. Som vanligt säger temperaturmätningarna inget utan att ta ljudnivån i beaktning, vilket även råkar vara nästa steg!

MSI:s Twinfrozr VI har imponerat oss tillsammans med Nvidias GTX 1000-serie och fortsätter att göra det med Radeon RX 480. Fläktarna stabiliserar sig strax ovanför 1 100 RPM under belastning och ljudnivån landar på endast 39 dBA – knappt hörbart genom ett vanligt chassi. Vid vila står fläktarna stilla och kortet är därmed helt ljudlöst. Under belastning hörs ett ytterst svagt spoltjut.

Sapphires Dual-X-kylare är däremot en riktig besvikelse, där fläktarna behöver varva på rejält för att hålla temperaturerna nere. Dessa varvar på till hela 2 300 RPM under belastning, vilket resulterar i en ljudnivå på 52 dBA – bland det mest högljudda vi testat det senaste året.

Uppgifter från andra testare, och Sapphire själva, talar om en bugg i AMD:s mjukvara Radeon Software som ska sätta kortets förinställda fläktkurva ur spel. Främst handlar det om att vissa stött på ett fenomen där måltemperaturen har dragits ner till 65 °C, vilket får modellens fläktar att gå på högvarv. Detta var dock inget vi själva stötte på under testandet, då måltemperaturen alltid stod på 75 °C.

Även egna experiment med fläktkurvan via Sapphires mjukvara Trixx resulterade i liknande resultat, där kylaren helt enkelt behöver hålla ett väldigt högt varvtal för att pressa ner temperaturerna till rimliga nivåer. Nämnvärt är att vi även testade kortets "tysta"-läge via BIOS-switchen som klockar ner grafikprocessorn till referensvärden och modifierar fläktkurvan ytterligare. Detta gav ett slutgiltigt varvtal på 1 900 RPM och återigen en väldigt ljudlig upplevelse.

Klockfrekvens under belastning

Klockfrekvensen hos moderna grafikkort i Geforce- och Radeon-familjerna styrs av en rad olika parametrar, bland annat effektåtgång, belastning och temperatur. Omgivande miljö, till exempel ventilation i datorlådan, kan därför påverka prestandan.

SweClockers loggar grafikkortens klockfrekvenser under halvtimmens spelsession i Metro: Last Light med uppskruvade inställningar och systemet monterat i en datorlåda – exakt samma scenario som för ljud- och temperaturtesterna. Grafen representerar de sista 60 sekunderna.

Långtidsbelastningen av MSI:s Gaming X-kort resulterar i en spikrak graf. Modellen håller utan problem sin maximala turbofrekvens vid 1 304 MHz utan att dippa ner i lägre nivåer. Den blåa linjen representerar basklockfreveknsen för kortet.

Sapphires Nitro-kort klarar sig också väldigt bra under långtida belastning, där turbonivåerna endast sjunker under den maximala nivån på 1 342 MHz under väldigt korta stunder, trots hög fabriksöverklockning. Med strömbudgeten uppskruvad till 150 procent har modellen inga som helst problem att ligga klistrad på maximal turbonivå.

Effektmätning

Strömförbrukning vid spelande är bra att känna till av flera olika anledningar. Förutom att det påverkar elräkningen är siffrorna också direkt kopplade till hur mycket värme som utvecklas, vilket i sin tur lägger underlaget för effektiv kylning.

IMG_6375.jpg

SweClockers plockar toppvärden från samtliga speltester och använder dessa för att skapa ett snittvärde. Förutom det presenteras även högsta noterade värdet under hela speltestsviten. Mätningarna sker direkt vid vägguttaget för själva datorsystemet, vilken bland annat innebär vissa förluster i nätaggregatet.

Verkningsgrad för Corsair AX1200i vid låga laster

Belastning

Total uteffekt

Aktiv uteffekt

Verkningsgrad

1 %

12 W

24 W

50 %

2 %

24 W

36 W

67 %

3 %

35 W

50 W

70 %

5 %

60 W

76 W

79 %

10 %

120 W

138 W

87 %

15 %

179 W

203 W

88 %

20 %

238 W

265 W

90 %

25 %

298 W

330 W

90 %

För den som vill gräva ned sig lite extra bistår redaktionen med en profil för testsystemens Corsair AX1200i vid lägre laster. I princip handlar det om riktigt dålig verkningsgrad runt 50 watt och lägre, med snabbt bättre siffror närmare och över 100 watt.

De fabriksöverklockade Radeon RX 480-korten sticker iväg en bit effektmässigt i jämförelse med AMD:s referensexemplar. Sapphires exemplar lägger sig i snitt 35 W över referensdito och drar därmed mer än Nvidias föregående flaggskepp Geforce GTX 1080. MSI:s kort har något lägre klockfrekvenser ur kartong och kommer därmed undan med en höjning på 25 W över referens.