Överklockning

Vid vårt senaste överklockningsäventyr av Geforce GTX 1080, i form av EVGA:s SC ACX 3.0-kort, slog vi likt Nvidias Founder's Edition i modellens strömbudget under vissa scenarion. Med MSI:s Gaming X-modell, och dess uppskalade strömförsörjning, är inte detta längre ett problem och därför begränsas vi här endast av huruvida vårt specifika exemplar av grafikprocessor svarar bra på frekvensökningar.

Med detta sagt är partnertillverkarnas skräddarsydda kretskort, med tillhörande fläskiga strömförsörjning, verkligen ingen garanti för högre överklockningsresultat (något som är väldigt tydligt efter att ha bollat mellan ett antal modeller den senaste veckan). Istället handlar det snarare om att dessa modeller klarar av att hålla en stabilare frekvenskurva under lång belastning, utan fladdret som uppstår när strömbudgeten uppnås.

Observera att alla överklockningsresultat ska ses som potential och indikationer, inte fakta. Även om SweClockers ställer jämförelsevis höga krav på stabilitet med tunga tester rullandes under långa perioder kan möjligheterna till frekvensökningar variera stort mellan olika exemplar.

msi_1080_oc_gpuz.gif

Efter en del skruvande fram och tillbaka landade vi i en höjning på 110 MHz av kortets nominella turbofrekvens, vilket i praktiken innebär 1 932 MHz – identiska resultat med vårt exemplar av EVGA Geforce GTX 1080 SC ACX 3.0. Detta resulterade i sin tur i en maximal turbofrekvens som låg och svävande kring och strax ovanför 2 GHz-strecket. Samtidigt fick minnet sig en hälsosam ökning upp till 11 000 MHz, där allt över det producerade artefakter.

Precis som när vi mätte klockfrekvenser under långtidsbelastning landar kortet på en högre punkt i sin klocktabell när fullt fläktpåslag appliceras. Prestandamätningarna på nästa sida är dock utförda med den ursprungliga fläktkurvan, då få är beredda att offra sin öronhälsa mot ett snäpp högre klockfrekvenser.