Sammanfattning

Intels utrullning av Broadwell-E är, likt lanseringen av Ivy Bridge-E, en inkrementell uppdatering av företagets HEDT-plattform. Till skillnad från den sistnämda processorfamiljen, vars styrkrets X79 kändes hopplöst förlegad, är X99-ditot som infördes med Haswell-E fortfarande en förhållandevis modern plattform, vilket gör dagens lansering betydligt fräschade och mer framtidssäker.

broadwell-e-14.jpg

I jämförelse med sina respektive föregångare i familjen Haswell-E tar de nya processorerna ett märkbart kliv upp i prestanda. Detta tillskrivs dels arkitektoniska förbättringar, vilket ger en viss skjuts i antal utförda instruktioner per klockcykel, men främst handlar det om att Intel skruvat upp klockfrekvenserna på modellerna. Tack vare krympningen till 14 nanometer blir inte heller effektuttaget ett problem, utan denna landar istället en bit under föregående generation.

Mest imponerande i tabellerna är utan tvekan det nystöpta flaggskeppet Core i7-6950X, som med sina tio kärnor och tjugo tillgängliga trådar erbjuder monstruös prestanda i flertrådade applikationer – utan att för den delen dra iväg effektmässigt. Prislappen på 18 000 kronor är dock allt annat än imponerande, vilket lär göra modellen till en sällsynt inslag ute i entusiaststugorna.

Tyvärr smittar de höga priserna av sig på resterande modeller i Broadwell-E-familjen, där samtliga av dessa positioneras högre än respektive processor ur den föregående generationen. Detta är en väldigt tråkig utveckling, men då det inte finns några konkurrerande alternativ tillgängliga i samma kaliber får man snällt krypa till korset om det är flertrådad prestanda som står på agendan.

Sammanfattningsvis är Intels Broadwell-E-familj en trevlig uppgradering av företagets HEDT-plattform, med både högre prestanda och lägre effektuttag över hela sortimentet. Om det inte vore för de något svårsmälta prislapparna hade modellerna känts som riktigt klockrena ersättare till sina föregångare, men nu lämnar detta oss med en något bitter eftersmak i munnen, vilket drar ner det allmänna intrycket ett snäpp.

Intel Core i7-6950X

broadwell-e-9.jpg

Intels nya flaggskepp Core i7-6950X är inget annat än ett riktigt flertrådsmonster som imponerar starkt med sin prestanda i applikationer som kan ta nytta av de många kärnorna. Därtill är energieffektiveteten på topp, där modellen drar ungefär lika mycket som sin föregångare trots högre klockfrekvenser och ytterligare två kärnor under huven.

Smolket i bägaren stavas prissättningen, som dessvärre är helt uppåt väggarna och en bra bit över tidigare modeller med "Extreme Edition"-märkningen – vilket drar ner det slutgiltiga omdömet.

Intel Core i7-6950X är en monstruös processor med imponerande prestanda.

Fördelar

  • Världens snabbaste processor i konsumentklassen

  • Extrem prestanda i flertrådade applikationer

  • Upplåst överklockning

  • Hög prestanda per watt

Nackdelar

  • Orimlig prislapp

Cirkapris vid publicering: 18 000 kronor

Intel Core i7-6900K

broadwell-e-11.jpg

Den åttakärniga modellen Core i7-6900K är även den en imponerande processor när det kommer till flertrådad prestanda. Nykomlingen tar ett fint prestandamässigt kliv ovanför det föregående flaggskeppet Core i7-5960X samtidigt som energieffektivitet har förbättrats ett snäpp. Prismässigt ligger modellen betydligt rimligare till än värstingen Core i7-6950X, vilket gör den till ett mer realistiskt alternativ för prestandajägare – även om vi hellre hade sett en prislapp mer i linje med föregående generationen.

Intel Core i7-6900K erbjuder utmärkt flertrådad prestanda med god energieffektivitet.

Fördelar

  • Utomordentlig prestanda i flertrådade applikationer

  • Hög prestanda per watt

  • Upplåst överklockning

Nackdelar

  • Hög prislapp

  • Kräver hög spänning vid överklockning

Cirkapris vid publicering: 11 495 kronor

Intel Core i7-6850K

broadwell-e-10.jpg

Intels snabbaste sexkärniga processor Core i7-6850K tar ett kliv upp på frekvensstegen i jämförelse mot föregångaren Core i7-5930K, vilket ger nykomlingen en trevlig liten prestandaskjuts, ihop med bättre energieffektivitet tack vare den krympta tillverkningsprocessen. Den som inte absolut är på jakt efter en full uppsättning PCI Express-banor gör dock bättre i att kika nedåt mot instegsmodellen Core i7-6800 för att spara ett par tusenlappar för liknande prestanda.

Trevlig flertrådig prestanda och en myriad av PCI Express-banor gör Core i7-6850K till en bra produkt.

Fördelar

  • Utmärkt prestanda i flertrådade applikationer

  • Hög prestanda per watt

  • Upplåst överklockning

Nackdelar

  • Hög prislapp

  • Kräver hög spänning vid överklockning

Cirkapris vid publicering: 6 495 kronor

Intel Core i7-6800K

broadwell-e-12.jpg

Instegsmodellen i Broadwell-E-familjen är troligtvis den som är mest intressant för de flesta till följd av dess förhållandevis låga prispunkt i jämförelse med resten av sortimentet. Core i7-6800K tar ett steg upp prestandamässigt mot sin föregångare och likt de andra modellerna förbättras energieffektiviten nämnvärt.

Processorn dras fortfarande med samma begränsade antal PCI Express-banor som Core i7-5820K, vilket vissa kan se som en nackdel. Desto större nackdel är dock att priset har gått upp en del mot föregångaren, vilket är en tråkig utveckling.

God flertrådad prestanda till en förhållandevis rimlig prislapp gör Core i7-6800K till en utmärkt processor.

Fördelar

  • Utmärkt prestanda i flertrådade applikationer

  • Hög prestanda per watt

  • Upplåst överklockning

Nackdelar

  • Begränsat antal PCI Express-banor

  • Hög prislapp i förhållande till föregångaren

  • Kräver hög spänning vid överklockning

Cirkapris vid publicering: 4 595 kronor