Fractal Design Define Nano S

define_nano_s-1.jpg

Egenskap

Värde

Typ

Microtower

Formfaktor

Mini ITX

Dimensioner (B×H×D)

203 x 330 x 400 mm

Vikt

4,6 kg

Material

Stål, plast

3,5”-platser

2 st.

2,5”-platser

4 st. (varav 2 st. delar vaggor med 3,5")

Fläktplatser

4 st. 140/120 mm, 2 st. 120 mm

Inkluderade fläktar

1 st. 140 mm, 1 st. 120 mm

Platser för expansionskort

2 st.

Anslutningar

2 st. USB 3.0, ljud

Nätaggregat

Ej inkluderat

Pris

Fractal Design Define Nano S är ett förhållandevis stort Mini ITX-chassi, som med yttermåtten 203 x 330 x 400 mm rör sig i samma volymsegment som Corsair Obsidian 250D. Designspråket är hämtat direkt från storebror Define S, med ett sobert och avskalat yttre, där en stålstomme kombineras med en frontpanel av borstad plast med "aluminiumlook".

define_nano_s-4.jpg
define_nano_s-3.jpg
define_nano_s-2.jpg

Define Nano S kommer, likt Define S, helt utan 5,25"-platser – något som resulterar i en helt slät frontpanel utan luckfunktion. Den sistnämnda sitter fast med snabbfästen och täcker ett löstagbart dammfilter, vilket i sin tur döljer chassits medföljande insugsfläkt i storleksordningen 140 mm.

define_nano_s-19.jpg
define_nano_s-18.jpg

I främre delen av chassits topp återfinns ström- och resetknapp i kombination med en rad anslutningar som utgörs av dubbla USB 3.0-portar samt in- och utgångar för ljud. Därtill täcks hela bottenplåten av ett stort dammfilter som plockas bort genom att dra ut det på chassits framsida.

define_nano_s-5.jpg

En närmare titt på chassits baksida avslöjar en förmonterad 120 mm-fläkt med möjlighet att justera denna i höjdled. Längre ner syns två expansionsplatser för instickskort samt monteringspunkten för nätaggregatet i botten.

define_nano_s-21.jpg
define_nano_s-20.jpg

Merparten av chassits topp täcks av en ljuddämpad platta enligt Fractal Designs Moduvent-koncept. Denna platta går att plocka bort och tillgängliggör då två fläktplatser för modeller i storleksordningen 120 eller 140 mm.

define_nano_s-6.jpg

Varianten av Define Nano S som vi kikar på idag pryds av ett stort akrylfönster i ena sidopanelen. Chassit säljs dock även i ett fönsterlöst utförande och då är sidopanelen istället bestyckad med ljuddämpat material samtidigt som prislappen skalas av en gnutta.

define_nano_s-7.jpg
define_nano_s-13.jpg

Väl på insidan möts vi av en luftig layout, inte helt olik den hos storebror Define S där lagringsburar och 5,25-tumsplatser har slopats helt. Förutom plats för moderkort i formfaktorn Mini ITX finns det förhållandevis generöst utrymme för komponentmontering, däribland grafikkort upp till 315 mm, nätaggregat med ett djup på 160 mm samt processorkylare med en maximal höjd på 160 mm.

define_nano_s-12.jpg

I främre delen av chassits botten återfinns en lagringsvagga som kan husera antingen 3,5- eller 2,5-tumsenheter, där de förstnämnda sitter med vibrationsdämpande bussningar. Denna vagga kan även fungera som monteringspunkt för vattenpumpar och kommer med skruvhål som ska stödja ett flertal populära modeller. Sist men inte minst går det att plocka bort vaggan helt och hållet och istället montera en 120 mm-fläkt i bottenposition.

define_nano_s-15.jpg
define_nano_s-16.jpg

Plåten framför monteringspunkten för moderkortet kommer med en rad utskurna skåror som kan användas för olika ändamål. Här kan exempelvis den tidigare nämnda lagringsvaggan monteras om användaren önskar att ha en fläkt i botten. Därtill skickar företaget med universalskenor för den som vill montera in en vattenreservoar i denna position.

define_nano_s-11.jpg
define_nano_s-14.jpg
define_nano_s-17.jpg

Define Nano S kommer två förmonterade fläktar, en på 140 mm i framkant samt en 120 mm baktill. Chassit rymmer totalt sex fläktar – två 120/140 mm i toppen, två 120/140 mm i fronten, en 120 mm i bakkant samt en 120 mm i botten.

nano_s_radiator.png

Modellen kommer även med ett gediget stöd för radiatorer, där exempelvis fronten kan husera enheter upp till storleksklassen 280 mm. Därtill ryms radiatorer upp till 240 mm i toppen samt mindre 120 mm-diton i bakkant. Exakta restriktioner för radiatormontering finns detaljerade i den medföljande manualen.

define_nano_s-8.jpg

Baksidan av moderkortsplåten har ett varierande utrymme för kabeldragning mellan 17 och 35 mm. För att underlätta kabelarbetet kommer modellen med ett flertal kardborrband förmonterade, vilket borde göra organisationen lättare.

define_nano_s-9.jpg
define_nano_s-10.jpg

På baksidan återfinns ytterligare lagringsvaggor, där den primära kan husera en 3,5- eller en 2,5-tumsenhet. Sista vaggan sitter på baksidan av moderkortsplåten och rymmer två 2,5-tumsenheter med stum montering.