Test: Prestanda vid överklockning

En ganska generös höjning av klockfrekvenserna till både GPU och minne bör ge ett märkbart avtryck i prestandasiffrorna. Därför har det nu blivit dags att mäta upp resultaten av vårt överklockningsäventyr med både syntetiska och riktiga speltest. Som referenser slänger vi in en rad populära grafikkortsmodeller, både i sitt standardutförande och med uppskruvade klockfrekvenser.

I 3DMark Fire Strike märks ett trevligt hopp prestandamässigt till följd av de förhöjda klockfrekvenserna. EVGA:s Superclocked-kort plockar ut ungefär 12 procent bättre prestanda än sitt oklockade dito och lägger sig strax bakom vårt överklockade exemplar av Geforce GTX Titan X.

Även i de renodlade speltesterna är prestandavinsterna goda efter frekvenshöjningarna. EVGA-kortet plockar ut mellan 9 och 12 procent bättre resultat tack vare överklockningen och kan i vissa fall även rå på en uppskruvad variant av flaggskeppet Geforce GTX Titan X.

Som bekant ger förhöjda klockfrekvenser ett oundvikligt avtryck i kortets effektförbrukning. Vårt överklockade exemplar av EVGA:s Superclocked+ tar ett kliv upp på stegen och drar i snitt 30 W i jämförelse med sitt oklockade dito. Detta placerar kortet i samma region som ett överklockat Radeon R9 290X, men då bör det ändå nämnas att EVGA-kortet presterar uppemot 75 procent bättre vid samma effektuttag.