Reflexer och betraktningsvinklar

asus_mg279q_reflex_1.jpg
asus_mg279q_reflex_2.jpg

Asus MG279Q använder en modern och riktigt bra AHVA-panel som i allt praktiska avseende kan kallas för IPS. Betraktningsvinklarna är utmärkta och du måste sitta väldigt olämpligt till för att det ska bli stora färgförändringar. I vinklar över 30 grader är det som händer att skärmen tappar kontrastförhållande med en ljusare svärta och mindre ljusstyrka. Färger håller sig däremot intakta i de vinklarna.

asus_mg279q_reflex_jmfr.jpg

Vi ser inga problem med "IPS glow"-effekt, alltså den gulaktiga hinna som kan träda över skärmen i vinklar. Heller inga spår av posterisering eller bandning i nyanssteg kan upptäckas, utan det är full täckning av alla nyanser. I mörker går det att se spår av kantblödningar nära ramen men inga stora fenomen eller fläckvisa avvikelser på testexemplaret.

Panelkontrasten är förhållandevis hög och mäter in på 1200:1. En liten fördel mot många TN-skärmar genom att panelen kliver lite djupare i svärtan. Skärmen är överlag behaglig att arbeta med och upplevs inte uttröttande mot ögonen. Lysdioderna regleras utan att använda modulering och är därför flimmerfria.

Reflexfiltret är matt och tämligen effektivt. Det är inte bra på att dämpa ljusa reflexer, likt det vita bordet. Du kan också urskilja färgen på dina kläder när du sitter i ett ljust rum och bilden som visas på skärmen är svart. Filtret lyckas dämpa mörka reflexer och någon spegeleffekt får du inte från en normal skrivbordsposition. Omgivningens ljus från armaturer påverkar inte intrycket av svärtan allt för mycket utan det håller sig svart snarare än mörkbrunt från inomhusbelysningen. Ytan på filtret är inte störande.

Överlag ett matt reflexfilter som fungerar bäst i något dämpade rum. Då är den så gott som reflexfri. I ljusa lokaler är det mer framträdande reflexer. Men då är detta inte en skärm för kontor i första hand.