Slutsats och sammanfattning

Geforce GTX 960 må inte bryta ny mark på prestandafronten, men kombinerat med lågt effektutag finns det helt klart en marknad för modellen. Många tillverkare tar till vara på den begränsade värmeutvecklingen och bygger relativt kompakta modeller, men Gigabyte går bitvis åt motsatt håll.

IMG_4902.jpg

Företagets G1 Gaming ska vara gräddan av eliten inom GTX 960-kort, och på prestandafronten ser det bra ut. Modellen drar jämnt med Asus Strix, vilket innebär placering en noslängd över övriga testade varianter. Det betyder också tillräckligt med kraft för gaming i 1080p, samtidigt som det krävs kompromisser med inställningarna vid högre upplösning.

Kylaren är en lätt modifierad variant av modellen för GTX 970 G1 Gaming, vilket innebär gott om kapacitet för GTX 960. Faktum är att det handlar om överdriven kapacitet, med den tydliga nackdelen att grafikkortet blir skrymmande jämfört med övriga GTX 960-kombattanter. Valet av kylare hade kunnat vara motiverat om andra modeller gav höga temperaturer eller väsnades i onödan, något som dock inte är fallet.

Inte heller på överklockningsfronten slår SweClockers G1 Gaming några rekord. Det handlar säkerligen om stor variation mellan exemplar, men resultatet visar trots allt tydligt att "GPU-lotteriet" i högsta grad är verkligt. Handplockade kretsar till trots, ibland går det helt enkelt inte att pressa upp frekvenserna till önskad nivå.

Sammanfattningsvis är Gigabyte G1 Gaming ett Geforce GTX 960 som inte riktigt passar in. Den må vara märkligt att kalla ett grafikkort överdrivet välkylt, men när resultatet blir skrymmande konstruktion utan direkta vinster känns det motiverat. För några hundralappar mindre finns kort som helt enkelt gör i stort sett samma sak i kompaktare format, inte minst företagets egna Windforce 2X.

Fördelar:

  • God effektivitet

  • Extremt tyst drift

Nackdelar:

  • Tappar kraft i höga upplösningar

  • För prestandan hög prislapp

  • För klassen skrymmande yttermått

Cirkapris vid publicering: 2 500 kronor
Lägsta pris: