Test: Prestanda vid överklockning

Med uppskruvade klockfrekvenser på kortet har det blivit dags att koppla prestandasiffror till överklockningsäventyret. Nedan bjuds det på resultat från syntetiska 3DMark Fire Strike och samtliga speltitlar. Det hela rundas av med effektmätningar av de överklockade kortet tillsammans med oklockade referenser.

Frekvensökningar på både grafikprocessor och minne ger fina avtryck i prestandan när det kommer till syntetiska 3DMark. I toppen återfinns Gigabytes Windforce 2X, som erbjuder ungefär 16 procent högre prestanda än sitt oklockade dito. Ingen överklockning i världen kan dock ge korten en chans att ens närma sig storebror Geforce GTX 970 i dess grundutförande.

I de renodlade speltesterna är prestandavinsterna av överklockningen fortsatt riktigt bra med goda vinster i bildfrekvens. Exempelvis ligger Gigabyte-kortet och pendlar mellan 15 och 17 procent bättre prestanda än sitt oklockade dito.

Högre klockfrekvenser och spänning ger som bekant ett ökat effektuttag. Det högst klockade kortet från Gigabyte plockar här ut 50 W mer under belastning i snitt i jämförelse med det fabriksöverklockade exemplaret. Med andra ord rör det sig inte om någon katastrofal ökning i effektuttag samtidigt som kortet knappast kan ses som strömsnålt längre i jämförelse med storebror Geforce GTX 970.