Brist på lagringsutrymme

Lite primärminne och kännbart låg prestanda är någonting många kan leva med på en lägre prissatt produkt. Vad som är mer allvarligt är mängden lagringsutrymme, som helt enkelt är för litet tillsammans med Windows 8. Detta faktum stärks inte minst av att Lamina T-701 kommer helt utan så kallat bloatware.

1. Efter återställning.png

Ledigt utrymme efter fabriksåterställning.

2. Efter Windows Update.png

Ledigt utrymme efter Windows Update.

3. Efter MUI-uppdateringar.png

Ledigt utrymme efter uppdatering av Modern UI-appar.

4. Efter Office¨65.png

Ledigt utrymme efter installation av Office 365.

Trots finessen Wimboot som komprimerar stora delar av operativsystemet för att spara utrymme finns enbart 5,8 GB ledigt efter fabriksåterställning. Efter att Windows Update fått göra sitt återstår endast 2,73 GB, vilket krymper ytterligare till 2,66 GB efter uppdatering av standardapparna i Modern UI. Efter installation av medföljande Office 365 Personal landar vi slutligen på ynka 1,04 GB.

Även för den som avstår från att installera Office 365 är det väldigt lite av de 16 GB som finns tillgängligt och att överhuvudtaget nyttja utrymmet riskerar att blockera möjligheten till en så trivial funktion som uppdatering av operativsystemet.

5. Diskhantering.png

Lyckligtvis går det till viss del att råda bot på den påtagliga utrymmesbristen genom att dra ut återställningspartitionen (4,88 GB) på ett USB-minne. Det här frigör i alla fall tillräckligt mycket lagringsutrymme för att göra surfplattan användbar.

Sammantaget är redaktionen inte imponerade av kombinationen 1 GB primärminne och 16 GB lagringsutrymme. Särskilt det sistnämnda tillsammans med Windows 8.1 är helt enkelt en riktigt dålig idé och det råder för oss inga tvivel om att det är värt att lägga några hundralappar extra för att få mer minne.