Slutsats och sammanfattning

Lanseringen av Nvidias arkitektur Maxwell inleddes i våras av Geforce GTX 750 Ti och GTX 750, där fokus ligger på energieffektivitet i världsklass snarare än topprestanda. Det här därför grafikkort som borde passa som handen i handsken på Asus Strix-serie, där låga temperaturer och ljudnivåer står i centrum.

Det här är även vad Asus valt att göra med Geforce GTX 750 Ti. Grafikkortets kylare ser inte ut att vara mycket till världen, men tillsammans med den effektsnåla arkitekturen levererar den temperaturer och knappt hörbara ljudnivåer även vid hård belastning. Eftersom fläktarna stängs av vid ingen eller låg belastning är det i dessa lägen helt ljudlöst.

asus_750ti_strix-9.jpg

Grafikkortet har en smärre fabriksöverklockning och det presterar därefter. Trots avsaknaden av extra strömmatning finns rum för ytterligare överklockning, där en effektiv turbofrekvens på 1 380 MHz uppnåddes av redaktionen. På det stora hela finns egentligen ingenting att klaga på, utan det som drar ned modellen är priset.

Geforce GTX 750 Ti är redan förhållandevis dyrt och i Strix-utförande landar det på närmare 1 700 kronor, där det finns flera högre presterande grafikkortet till samma eller rentutav ett lägre pris. Nämnvärt är dock att alternativen har högre effektuttag, vilket inte är några problem i ett normalstort chassi men kan vara värt att tänka på för den som planerar ett riktigt kompakt bygge.

Summa summarum är Asus Geforce GTX 750 Ti Strix ett alldeles utmärkt grafikkort för riktigt små byggen, där användare vill kombinera prestanda med exemplarisk temperatur, ljudnivå och strömförbrukning. I andra tillämpningar är dock priset i förhållande till prestanda en nackdel som är omöjlig att bortse ifrån, då det helt enkelt finns kraftfullare alternativ för pengarna.

Låg ljudnivå och värmeutveckling gör Asus GTX 750 Ti Strix till ett starkt alternativ i klassen.

Fördelar:

  • Klassledande ljudnivå

  • Passivt vid låg belastning

  • Bra prestanda i relation till strömförbrukning

Nackdelar:

  • Saftig prislapp

Rekommenderad prislapp: 1 690 kronor
Lägsta pris: