Silverstone Raven RVZ01

IMG_9211.jpg

Egenskap

Värde

Typ

SFF

Formfaktor

Mini-ITX, DTX

Dimensioner (B×H×D)

382 x 105 x 350 mm

Vikt

3,71 kg

Material

Stål, plast

Optisk enhet

Slim Slot-in (Ej inkluderad)

3,5”-platser

1 st.

2,5”-platser

3 st.

Fläktplatser

3 st. 120 mm

Inkluderade fläktar

2 st. 120 mm

Platser för expansionskort

2 st.

Anslutningar

2 st. USB 3.0, ljud

Nätaggregat

SFX (Ej inkluderat)

Pris

Taiwanesiska Silverstone är knappast främmande till att ta fram mer kompakta chassilösningar för dels trångbodda entusiasters högpresterande system samt mer avskalade mediadatorer som med enkelhet ska kunna smälta in i vardagsrummet. Redan på förra årets Computex-mässa visade företaget upp en prototyp av ett koncept som skulle smälta samman dessa två målgrupper i ett och samma chassi.

Resultatet blev i slutändan Raven RVZ01 – ett intressant tillskott i den långkörande Raven-serien som tidigare endast bestått av större miditowerchassin. Modellen är byggd för att husera ett fullfjädrat spelsystem samtidigt som den är tillräckligt kompakt att få plats i gemene mans tv-bänk.

IMG_9214.jpg
IMG_9213.jpg

Där chassin menade för vardagsrum vanligtvis har ett relativt avskalat utseende är detta inte riktigt fallet med Raven RVZ01. Silverstone har valt att anamma Raven-seriens säregna designdrag även i detta krympta format, vilket resulterar i ett chassi som kanske inte helt smälter in i tv-bänken. Det är därför värt att nämna att företaget även kommer att släppa en betydligt renare version med samma stomme i form av modellen Milo ML07 senare under våren.

En närmare titt på chassits frontpanel avslöjar först och främst en skåra för en tunn optisk enhet av slot-in-typ, ett välkommet tillskott för den som exempelvis vill bygga in en bluray-läsare i systemet. Vidare bjuds det på dubbla USB 3.0-portar, in- och utgångar för ljud samt ström- och resetknapp.

IMG_9215.jpg

Chassits baksida är till en stor del perforerad med ventilationshål, vilket ska bidra med frisk inluft till processorkylaren samt ett utlopp för värmen som alstras av grafikkortet. Förutom detta syns även hålet för moderkortets I/O-panel, nätbrunnen som leder till nätaggregatet, samt två liggande expansionplatser.

IMG_9216.jpg
IMG_9217.jpg

Övriga ventilationsöppningar syns dels i chassits topp i form av en 120 mm-fläktplats samt ytterligare två 120 mm-fläktplatser i chassits botten. I botten återfinns även insuget till nätaggregatet samtidigt som sidopanelerna även har perforerats för att ytterligare bättra på ventilationen i det relativt trånga chassit. Samtliga fläktplatser kommer även med magnetbestyckade filter för att hålla dammet borta.

IMG_9218.jpg

Med locket avtaget möts vi av ett städat men ganska trångt inre, där mängder av komponenter ska komma att trängas på en liten yta. Bland det som är synligt vid första anblick är buren för nätaggregatet i det övre vänstra hörnet, som medsols följs upp av monteringsplatsen för den optiska läsaren, lagringsplatser för 2,5-tumsenheter samt slutligen plats för ett moderkort i formfaktorn Mini-ITX.

IMG_9221.jpg
IMG_9222.jpg
IMG_9226.jpg

En närmare titt på nätaggregatsburen avslöjar att denna även kan husera en enskild 3,5-tumsenhet på ovansidan. Silverstone rekommenderar att man endast använder hårddiskar på denna plats om det är ett absolut måste, och i sådana fall endast lågvarviga sådana, då det inte har lagts något vidare krut på ventilationen i detta område.

När det gäller själva nätaggregatet är det den mindre formfaktorn SFX som gäller, vilket kanske inte är helt oväntat med tanke på chassits mindre mått. Nätdelen skruvas fast i själva buren och tar in frisk luft genom ett utstansat hål i chassits botten. Strömmatning sker via en förlängningskabel som löper från nätbrunnen i bakkant till själva nätaggregatet på insidan.

IMG_9220.jpg

Vidare utrymme för lagringsenheter syns i form av två 2,5-tumsplatser, där enheterna monteras upp-och-ner och skruvas fast ovanifrån. Den skarpsynte kan även se att det är denna plastram som grafikkortet ska monteras i vid ett senare skede med hjälp av en riser-brygga för PCI-Express.

IMG_9223.jpg
IMG_9224.jpg
IMG_9225.jpg

Som vi nämnde ovan så huserar den stora plastramen på högra sidan inte bara den optiska läsaren och lagringsenheter, utan även systemets grafikkort. Tack vare en riser-brygga går det att montera in fullstora entusiastkort med längder upp till 33 cm, trots chassits nätta yttermått. Två medföljande 120 mm-fläktar bidrar med ytterligare ventilation för grafikkortet från chassits undersida.

IMG_9227.jpg

Sist men inte minst sitter det en plåt i chassits front som separerar nätaggregatet från grafikkortsramen. Denna har ett rad monteringshål som antingen passar en enskild 2,5-tumsenhet alternativt Laings vattenpump DDC.

Den sistnämnda skvallrar om att det finns något form av vattenkylningstänk inuti RVZ01 och visst skyltar Silverstone med att det ska vara möjligt att montera in ett enklare vattenkylningssystem i chassit. Det bör dock nämnas att det finns väldigt snäva krav för typ av radiator som kan användas i chassit, och i många fall behöver grafikkortet vara av en kortare typ för att allt ska få plats tillsammans.