Sammanfattning

Acer var först ut att prestentera en dator med AMD:s processorplattform Temash med deras Aspire V5-122P, som därutöver kommer med en intressant uppsättning specifikationer och funktioner för sitt pris. Nu har modellen ställts på prov i SweClockers testlabb och lämnar ett överlag positivt intryck.

Acer_Aspre_V5-4.jpg

Paradnumret i Aspire V5-122P är utan tvekan skärmen, som är någonting utöver det vanliga i klassen. Förutom touch-stöd begåvas den med IPS-panel, vilket ger bra betraktningsvinklar och synbart bättre färger än vad en TN-panel producerar. Upplösningen är 1 366 x 768 pixlar, men på 11,6 tum ser det klart bättre ut än samma upplösning på en 13,3- eller 15,6-tummare. Ljusstyrkan är relativt låg, men även den klart bättre än majoriteten TN-utrustade datorer.

Datorns chassi är föga förvånande byggt i plast, men har trots detta en gedigen och stadig konstruktion. Det som kan anmärks på är locket som flexar inåt vid hantering av datorn. På det stora hela är det en tumme upp kvalitetsmässigt och en trevlig avstickare i det lägre segmentet.

Vidare till pekplattan är den behaglig att använda, med generellt väl fungerande gester. Detsamma kan dock inte sägas om tangentbordet, som knappast är katastrofdåligt, men för den som har höga krav eller skriver mycket finns bättre alternativ. Ett plus i kanten är däremot bakgrundsbelysningen.

Acer_Aspre_V5-7.jpg

Datorns värmeutveckling är inte särskilt allvarlig och det går utan problem att sitta med den i knät vid exempelvis surfning och filmtittande. Ljudnivån är bitvis hög, men ligger för det mesta på en acceptabel nivå och det är inte förrän vid tung belastning det blir ett riktigt irritationsmoment.

I det testade utförande kommer datorn med processorn A6-1450, som inte är något fartmonster trots fyra kärnor. Den duger till det mesta och kan även hantera en del tyngre uppgifter. Datorn presterar dock endast som den ska efter att bland annat ha väckts upp från viloläge, någonting som inte avhjälps ens med en ren installation av Windows 8. Någonting som pekar mot att någonting inte står rätt till i datorns BIOS eller att den lider av ett annat hårdvarurelaterat fel.

Summa summarum är Aspire V5-122P en dator där funktion går före prestanda och Acer levererar någonting utöver det vanliga med bakgrundsbelysning och den kanske bästa skärmen i klassen. Vad som uppenbart är defekt energihantering av processorn gör tyvärr datorn svår att rekommendera. För den som är väl medveten om och kan leva med denna brist kan det vara ett intressant alternativ.

Fördelar:

  • Pekskärm med IPS-panel

  • Bakgrundsbelyst tangentbord

  • Bra pekplatta

  • Gedigen konstruktion

  • Godkänd batteritid i klassen

  • Prisvärd

Nackdelar:

  • Förhållandevis låg prestanda

  • Defekt energihantering

  • Tangentbordet övertygar inte

  • Bitvis högljudd

  • Ljussvag skärm för en IPS-panel, men högre än majoriteten TN-paneler

Pris vid publicering: 4 390 kronor
Lägsta pris: