Överklockning

XFX Radeon HD 7970 Black Edition kommer med en relativt blygsam fabriksöverklockning ur kartongen. Vi vet med oss sedan tidigare att Tahiti XT har en hel del att ge när det kommer till överklockning och därför kommer denna sektion att täcka den vidare jakten på högre klockfrekvenser.
Där spänningsjusteringar tidigare inte har varit möjliga utan hårdvarumodifikationer kan vi nu tack vare nya versioner av både MSI:s Afterburner och Sapphires TRIXX utföra detta direkt i mjukvaran även på Radeon HD 7970.

xfx7970oc.gif

Efter en del skruvande på både spänningar och klockfrekvenser lyckades vi till slut fastställa ett helt stabilt överklockningsresultat. Med spänningen justerad till 1,25 V (1,3 V är det maximala värdet) nådde vi 1 200 MHz på GPU:n, en ökning på hela 200 MHz mot kortet ursprungliga värde. Det fanns även ordentliga marginaler att ta av när det kom till grafikminnet, med en ökning på 1 300 MHz till 6 800 MHz. På just vårt exemplar gav det inget ytterligare att höja spänningen förbi 1,25 V till GPU:n.