Testsystem och mjukvara

Gemensamma komponenter

zalman_cnps12x-1.jpg

Komponent

Modell

Chassi

Antec Skeleton

Processor

Intel Core i7 2600K @ 4,6 GHz (1,36 V)

Moderkort

Asus P8Z68-V Pro

Minne

8 GB Corsair Vengeance LP, 1 600 MHz DDR3

Hårddisk

Intel X25-M G2 80 GB

Nätaggregat

NZXT HALE90 750 W

Operativsystem

Windows 7 Professional 64-bit

Testmetod

Alla kylare testas i den av tillverkarna levererade konfigurationen, det vill säga med medföljande fläktar och motstånd. Tester med alternativa fläktar försvåras drastiskt av varierande storlekar, monteringsanordningar och i många fall icke utbytbara varianter. Referens är populära Noctua NH-D14, vilken figurerar flitigt i tester och besökte SweClockers labb under 2009. Intels standardkylare klarar inte av den aktuella konfigurationen, utan överhettar med blåskärm som följd.

Parameter

Värde

Rumstemperatur

20 °C

Bakgrundsljud, system avslaget

34,9 dBA

Bakgrundsljud, system påslaget

35,5 dBA

Kylpastan som används för samtliga tester är Noctua NT-H1, och efter varje omgång rengörs kylaren och processorns värmespridare grundligt. För belastningen står programmet OCCT 4.0.0. Efter en timmes körning mäts processorns temperatur med hjälp av Coretemp. Sist men inte minst sammanställs resultatet, och medelvärdet av den varmaste kärnan ger den slutgiltiga siffran i tabellerna.

Ljudnivåerna mäts på cirka 40 centimeters avstånd, i samma vinkel och med identisk metod för alla kylare. Observera att det handlar om en öppen datorlåda, vilket kan ge aningen högre nivåer jämfört med ett slutet system. Observera även att nivåerna mäts i ett vanligt rum med konventionell ljudtrycksmätare, utan extra isolering eller avancerad testutrustning.

Testmjukvara

occtfull.PNG

Applikation

Användning

OCCT

Mjukvara som genom tunga beräkningar belastar processorn till bristningsgränsen med höga temperaturer som följd.

Coretemp

Minimalt program vilket läser av temperatursensorerna hos Intels processorer med bra resultat.