Intel SRT och Intel SSD 311 (Larson Creek)

Som vi nämnde tidigare introducerar Intel en helt ny hybridlagrings-funktion tillsammans med Z68. Smart Response Technology, förkortat SRT, tillåter användaren att kombinera en mekanisk hårddisk med en SSD-enhet som ett cacheminne för data som används ofta. Tekniken är helt mjukvarubaserad och skulle i teorin fungera med exempelvis styrkretsen P67 om det inte vore för spärrarna Intel har lagt in i programvaran.

Tekniken lämpar sig bäst för den som har ett utpräglat användarmönster, där ett fåtal program och spel används. När data läses och skrivs till hårddisken cachas detta parallellt till SSD-enheten tills den tilldelade delen av denna är full. Därefter börjar data raderas från SSD:n som inte har använts på länge.

srt.png

För att använda sig av SRT behöver man, förutom en valfri hårddisk och SSD-enhet, ställa om Intels lagringskontroller till dess RAID-läge i UEFI/BIOS-konfigurationen. När detta är gjort kommer en nytt menyalternativ att dyka upp i kontrollpanelen till Rapid Storage Technology som kort och gott heter "Accelerate". Under denna meny kan man sedan ställa in vilken hårddisk som ska paras ihop med SSD-enheten samt hur mycket av utrymmet på SSD:n som ska tilldelas som cache till hårddisken (maximalt 64 GB).

Innan den nya hybridenheten initieras ges även valet mellan två olika lägen enheten kan köras i.

Enhanced mode

Data skrivs till både hårddisken och SSD-enheten samtidigt vilket innebär att prestandan försämras under skrivoperationer. Dock ger detta läge högre säkerhet då SSD-enheten kan fallera utan att dataförlust inträffar.

Maximized mode

Data skrivs till SSD-enheten för att sedan föras över till hårddisken vid ett senare skede. Skrivprestandan ökar i jämförelse med Enhanced mode men datasäkerheten minskar då data som endast finns på SSD:n kan gå förlorad vid plötsligt strömavbrott eller att enheten dör.

Intel SSD 311 (Larson Creek)

I samband med lanseringen av Z68 passade även Intel på att släppa en ny SSD-enhet i sin 300-serie. SSD 311 med kodnamnet Larson Creek är en SSD-enhet i storleksordningen 20 GB som tagits fram speciellt för att användas tillsammans med Intels SRT-funktion. Modellen använder sig av samma lagringskontroller som övriga 300-serien men skiljer sig på sådant sätt att den använder mer påkostade SLC NAND-kretsar tillverkade i 34 nanometer.

IMG_6630.jpg
IMG_6632.jpg
IMG_6633.jpg

SLC NAND erbjuder generellt sett bättre skrivprestanda i jämförelse med MLC NAND, men då det rör sig om en enhet med väldigt låg lagringskapacitet används inte alla kanaler på lagringskontrollern. Det innebär att man inte kan förvänta sig någon större skillnad mot andra enheter i familjen där samtliga kanaler kommer till bruk.