Youtube-kontot Moore's Law is Dead har fått tag i och visat upp ett läckt dokument från Sony som avslöjar flera tidigare okända tekniska detaljer om ”Playstation 5 Pro”, den uppgraderade spelkonsol företaget enligt rykten kommer släppa för att hålla liv i försäljningen tills Playstation 6.

Grafikkretsen i den uppgraderade konsolen ska enligt dokumentet ha rå prestanda på 67 TFLOPS med 16-bitars flyttal och 300 TOPS med 8-bitars heltal för maskininlärningsuppgifter. Vanliga 32-bitars flyttalsberäkningar bör därför ligga på 33,5 TFLOPS, mer än tre gånger så snabbt som Playstation 5 med 10,29 TFLOPS. Videocardz beräknar GPU-klockan till 2,18 GHz för flyttal och 2,45 GHz för heltal, baserat på tidigare uppgifter om att Playstation 5 Pro använder 60 av de 64 beräkningsenheterna på den fysiska kretsen.

Mer intressant ändå är att dokumentet avslöjar detaljer om den uppskalningsteknik det har gått mer vaga rykten om. Den kallar Playstation Spectral Super Resolution (PSSR) och använder maskininlärning för att skala upp lägre upplösningar till 4K (och 8K med framtida uppdateringar, påpekar dokumentet). Grundtekniken är så kallad temporal anti aliasing upscaling (TAAU), förstärkt av maskininlärning.

PSSR behöver inte tränas på enskilda titlar utan kan helt enkelt aktiveras av utvecklare. Enligt dokumentet tar uppskalning från 1080p till 2160p runt 2 millisekunder, med ytterligare optimering under utveckling. För att sätta det i ett sammanhang: Om konsolen ska köras med 4K och 120 Hz har varje bildruta 8,33 millisekunder på sig totalt för rendering och uppskalning.

Sony skriver också i dokumentet att allmän 3D-rendering är cirka 45 procent snabbare än Playstation 5, medan ray tracing är 2–3 gånger snabbare och i vissa fall upp till 4 gånger snabbare.