Freesync, AMD:s teknik för att synkronisera skärmars bildfrekvens och grafikkorts uppdateringsfrekvens, har i flera år varit mer populär bland tillverkare än konkurrenten Nvidias G-Sync – delvis på grund av de lägre kraven på hårdvaran, delvis eftersom det är en öppen och gratis teknik.

På den första punkten kommer avståndet mellan de båda teknikerna snart minska, rapporterar Neowin. AMD har nämligen höjt Freesyncs minikrav för skärmar och tv-apparater. Skärmar med upp till 3440 pixlar horisontell upplösning måste nu ha en maximal bildfrekvens på minst 144 Hz. Skärmar med högre horisontell upplösning än så, det vill säga 4K-skärmar och ultrabreda skärmar med upplösningar som 3840 × 1600 och 5120 × 1440, måste ha minst 120 Hz.

För de inbyggda skärmarna i bärbara datorer har AMD behållit de gamla kraven: 40–60 Hz för Freesync och 120 Hz för Freesync Premium. Den ännu högre nivån, Freesync Premium Pro, ställer samma krav på bildfrekvens som Premium men kräver även stöd för Freesync HDR-funktionen.

Den grundläggande tekniken med variabel bildfrekvens kommer inte plötsligt att försvinna för billigare skärmar med lägre frekvens, men tillverkarna kommer inte längre kunna marknadsföra sådana skärmar med Freesync-märkning.