I Kanada och Storbritannien ska Netflix Basic-abonnemang försvinna, enligt bolagets senaste kvartalsrapport. Sedan juli förra året har det inte gått att prenumerera på abonnemanget som ny kund, då streamingjätten sedan länge velat satsa på sitt delvis reklamfinansierade abonnemang. Reklamabonnemanget erbjuder samma upplösning som Basic, fast med reklamer som visas stundvis.

Från och med det andra kvartalet 2024 blir standard och premium de enda reklamfria abonnemangen i de två länderna. Prenumeranter på Basic-abonnemanget måste då välja mellan reklamabonnemanget eller de dyrare, reklamfria alternativen. Netflix nämner även i rapporten att Kanada och Storbritannien inte blir de enda länderna där Basic-abonnemanget kan fasas ut.

Rapporten lyfter även hur reklamabonnemanget har utgjort 40 procent av bolagets nya prenumerationer. Idag är reklamabonnemanget ännu inte tillgängligt på den svenska marknaden. Basic-abonnemanget, som idag kostar 99 kronor, förblir det billigaste abonnemanget i Sverige, men hur länge till är inte känt.

Netflix har varit snabba på att göra stora förändringar, kort efter att de prövats i vissa länder. Ett exempel är när bolaget stoppade lösenordsdelning, då det tog en månad innan det infördes i Sverige, efter den initiala utrullningen.

Vilket abonnemang har du på Netflix?