De senaste månaderna har drivrutiner med särskilda speloptimeringar uteblivit för AMD:s grafikkort i de äldre familjerna Polaris och Vega, vilka inkluderar bland annat den populära Radeon RX 500-serien. Sedan september stöds inte dessa kort av den sedvanliga drivrutinsgrenen av Radeon Software, och istället har dessa brutits ut till ett annat mjukvarupaket som uppdateras mer sporadiskt. Nu bekräftar AMD till Anandtech att aktiv drivrutinsutveckling för de äldre korten har upphört.

Grafikarkitekturerna Polaris och Vega är mogna, stabila och presterar bra, vilket innebär att de inte tjänar lika mycket på regelbundna mjukvaruoptimeringar. Fortsättningsvis kommer AMD att släppa kritiska uppdateringar till dessa kort i ett separat drivrutinspaket, vilket inkluderar viktiga säkerhetsuppdateringar och funktioner.

I sitt uttalande hävdar AMD att de äldre grafikarkitekturerna är så pass mogna att de inte längre vinner nämnvärt på särskilda mjukvaruoptimeringar. De flyttas därför till ett separat drivrutinspaket som endast underhålls när kritiska säkerhetsuppdateringar eller funktioner behöver patchas in.

Att sju år gamla kort likt Radeon RX 480 slutar få regelbundna drivrutinsuppdateringar är egentligen inga konstigheter, men stödet upphör även för färskare hårdvara. Bland dessa syns flaggskeppet Radeon VII från år 2019, vilket marknadsfördes för sin framtidssäkerhet med 16 GB grafikminne. Därtill påverkas även bolagets processorer med integrerad Vega-grafik, likt Ryzen 5000G-serien från år 2021, där dessa inte längre kommer få några större uppdateringar på drivrutinsfronten.

Konkurrenten Nvidia var därtill inte sena med att kasta in en kommentar. I ett inlägg på X skriver drivrutinschefen Sean Pelletier att de fortfarande stöder kort som släpptes år 2014 i sin sedvanliga Game Ready-drivrutin, där det syftas på Geforce GTX 750 Ti som blev först ut med arkitekturen Maxwell. Exakt hur mycket arbete som görs på spelspecifika optimeringar för den typen av äldre grafikkort från Nvidias sida är dock oklart.

Använder du fortfarande ett kort ur AMD:s Polaris- eller Vega-familj? Gör din röst hörd i kommentarstråden!