Årets upplaga av studien "Svenskarna och internet" har kommit och ger oss mer insikt i hur svenska folkets internetvanor ser ut. I år har man också gått igenom vad svenskarna gör med teknikprylar de inte längre använder. Undersökningen gäller internetanvändare över 18 år, och med teknik ingår privata, digitala enheter som mobiler, datorer och surfplattor som inte längre används.

I undersökningen svarade nästan hälften att de senaste fem åren inget gjorts något med sin gamla teknik. En fjärdedel säger att de gjort sig av med ett fåtal av de gamla enheterna, medan endast 15 procent har gjort sig av med alla prylar de inte längre använder.

gammalteknik-graf2.png

Detaljerad statistik över om de olika åldersgrupperna återvunnit sina oanvända teknikprylar eller inte.

De främsta orsakerna till varför gammal teknik får vara kvar är för att det kan vara bra att ha i reserv eller personlig information finns på enheterna. En femtedel uppger att de endera vill spara informationen, vet inte hur man tar bort den, är rädd att den ska hamna i fel händer, eller helt enkelt inte orkar tömma enheten på innehåll. Den sistnämnda anledningen gäller främst kvinnliga 90-talister.

gammalteknik-graf1.png

Statistik över varför svenskarna sparar sin avlagda teknik.

Bäst på att återvinna gammal teknik är 60-talisterna som tillsammans med 70- och 80-talisterna är de tre grupper som tycker sig ha tillräckligt med information om hur man återvinner sina teknikprodukter. Däremot är det fyra av tio svenskar som inte vet hur man gör sig av med sina gamla digitala enheter på ett klimatsmart sätt. På din kommuns hemsida kan du se vad du ska göra med gammal elektronik, men elektronikbutiker är idag också skyldiga att ta emot elavfall från dig som konsument. Större butiker tar emot alla typer av avfall under 25 centimeter medan alla butiker kan ta emot en produkt när du köper en ny, motsvarande produkt.