Sverige har ett stort behov av kompetensförsörjning inom cybersäkerhetsområdet. Det menar regeringen, som i budgetpropositionen för år 2024 föreslår att satsa på ett helt nytt campus. Det är tänkt att gå under namnet Cybercampus Sverige och bygga på ett samarbete mellan flera svenska universitet, forskningsinstitut, myndigheter och företag.

Cybercampus Sverige ska fokusera på forskning, innovation och utbildning som stöd för alla samhällssektorer och möta behov som inte adresseras av någon av de andra aktörerna på cybersäkerhetsområdet. – Utbildningsminister Mats Persson (L).

Det nationella samarbetet ska dels utbilda fler experter inom IT-säkerhet, men också ägna sig åt forskning för att stärka samhällets förmåga att hantera både existerande och framtida cyberhot.
Totalt vill regeringen tillföra 25 miljoner kronor till satsningen redan nästa år, vilket sedan föreslås följas av 40 miljoner kronor om året. Utöver det ska även finansiering komma från de universitet, myndigheter och företag som deltar i projektet.

Vi ser nu många avancerade cyberattacker som är statssanktionerade eller statsinspirerade och de ökar i styrka och omfattning. Då måste vi också skydda de mest säkerhetskänsliga verksamheterna vi har i Sverige, inte minst inom Försvarsmakten. – Försvarsminister Pål Jonson (M), till SVT.

Kungliga Tekniska Högskolan (KTH) har sedan tidigare ett centrum för cyberförsvar och informationssäkerhet (CDIS) och är bland de stora aktörer som ligger bakom Cybercampus Sverige. Tillsammans med flera myndigheter och företag leder de redan ett existerande planeringsprojekt. Regeringen föreslår därför att pengarna tillförs KTH, för att fortsätta leda uppbyggnaden av forskning och utbildning för Cybercampus Sverige.