Linux är nu större än Mac OS bland Steam-användare. Detta visar Steams senaste hårdvaruundersökning för juli månad, som samlat in data från frivilliga Steam-användare om vilken hård- och mjukvara de använder. Linux sitter i undersökningen på 1,96 procent av användarna, en ökning med 0,52 procentenheter jämfört med resultatet för junis undersökning.

De tre populäraste Linux-versionerna är "Arch Linux" 64 bit som körs av 0,16 procent av Steam-användarna, Ubuntu 22.04.2 LTS 64 bit med 0,14 procent och "Manjaro Linux" 64 bit med 0,08 procent. Valve, som utvecklat Steam, har de senaste åren själva omfamnat Linux i och med släppet av den handhållna speldatorn Steam Deck som använder sig av Steam OS 3.0 "holo" vars basdistribution är Arch Linux.

steam juli 2023 linux mac.jpg

Fördelningen av de operativsystem som Steam-användare kör enligt Steams hårdvaruundersökning för juli.

Apples Mac OS har i dagsläget istället 1,84 procent av användarna på Steam, en ökning med 0,05 procentenheter jämfört med i juni. Samma månad sa företaget också att de ville locka fler spelutvecklare till Mac med ett nytt verktygspaket. Den populäraste versionen av operativsystemet är Mac OS 13.4.1 64 bit med 0,62 procent av Steam-användarna.

Det största operativsystemet av dem alla fortsätter förstås att vara Windows med hela 96,21 procent av användarna i undersökningen, vilket är en minskning med 0,56 procentenheter jämfört med månaden innan.

Skulle du välja Mac OS eller Linux för spelande?