En grupp utvecklare på Google håller på att ta fram en teknik som om den blir verklighet kan leda till en ännu mindre öppen webb där webbplatser kan tvinga användare att använda en viss webbläsare, rapporterar Ars Technica.

”Web Environment Integrity API” hämtar inspiration från Apples App Attest-teknik och Googles Play Integrity. App Attest används av utvecklare av IOS-applikationer för att se till att användare som ansluter till servrar gör det från den officiella applikationen och inte en modifierad eller klonad version. Det här används till exempel för att stoppa modifierade spelklienter i onlinespel. Googles Play Integrity används av utvecklare för att hindra applikationer att starta på Android-enheter som har rootats.

Webbversionen av detta går enligt Googles utvecklare ut på att möjliggöra för webbutvecklare att begära en ”integritetskontroll” av webbläsaren användaren ansluter från, för att:

  • Kontrollera att det är en människa och inte en bot som ansluter, för att bland annat räkna hur många som har sett en reklam.

  • Stoppa botar på sociala medier.

  • Stoppa upphovsrättsbrott.

  • Stoppa fusk i webbspel.

  • Göra finansiella transaktioner säkrare.

Det låter måhända som ädla mål, men kritiker har varit snabba att påpeka att tekniken enkelt kan användas för att stänga ute fullt legitima användare som exempelvis vill köra en annan webbläsare än Chrome och andra som hakar på tekniken.

Google ”lovar” att tekniken inte ska användas för att stoppa pluginer. Med tanke på att företaget har flera andra tekniker under utveckling som syftar till att framför allt hindra användare att blockera all reklam och spårning, kan viss skepsis vara på sin plats.

I slutet av förra året senarelade Google övergången till den nya generation Chrome-tillägg, Manifest v3, som har varit på gång i flera år och kommer göra reklamblockerare mindre effektiva. Detta efter massiv kritik från bland andra Electronic Frontier Foundation.