Ubisoft har börjat radera inaktiva Ubisoft Connect-konton (tidigare Uplay), rapporterar PC Gamer. Spelare som inte har loggat in på (väldigt) länge har fått mejl från Ubisoft som talar om att deras konton har inaktiverats och kommer raderas om 30 dagar, med en länk för att logga in och avbryta raderingen.

Mejlen rapporterades först av Twitter-kontot @PC_enjoy och flera kommentatorer undrade först om det var en ny våg av phishing-mejl eftersom utformandet var så likt typiska phishing-mejl: Ett påstående om att ett konto har låsts och att det är bråttom att åtgärda problemet. Men efter mindre än ett dygn bekräftade Ubisofts officiella supportkonto på Twitter att mejlen är äkta och att konton verkligen har börjat raderas.

En användare som svarade på det ursprungliga inlägget skriver att hen blev av med kontot och därmed inte längre kommer åt spel Ubisoft-spel köpta på Steam. Det framgår inte om Steam-köpta spel kan aktiveras igen med ett nytt konto eller inte.

På en supportsida om raderandet av inaktiva konton skriver företaget att konton kan raderas antingen för att följa dataskyddslagar (läs: GDPR, som kräver att den som behandlar personuppgifter raderar dessa när de inte längre behövs i det syfte de samlades in för) eller för att ”underhålla databasen”.

Eurogamer skriver att andra användare har kommenterat och sagt att de har hört från Ubisoft att konton måste vara inaktiva i minst fyra år innan de raderas.

Som PC Gamer påpekar är Ubisoft Connect en av de få kvarvarande utgivar-specifika launcher-programmen för datorspel, när de flesta har gett upp och följt spelarna till Steam (och i mindre utsträckning Epic Games Store och GOG). Många spelare har förmodligen ett konto hos Ubisoft som de har skaffat för att kunna spela exempelvis något av Assissin's Creed-spelen, men om de inte har spelat på några år kan kontot – och eventuella köpta spel – nu alltså vara i fara.