Uppdatering:
Mikrobloggens identitetsbyte är nu officiellt. Webbversionen av Twitter har bytt namn till X och kan nu nås via både X.com samt Twitter.com.

Originalartikel 2023-07-24:
Mikrobloggen Twitter har varit i rampljuset det senaste året — innan och efter förvärvet av entreprenören Elon Musk. Med Musk vid rodret har plattformen vidtagit åtgärder som ska motverka att automatiska system samlar data (eng. data scraping), bland annat genom att begränsa antal inlägg en användare kan läsa och ändra funktionen för direktmeddelanden.

Via en serie Twitter-inlägg meddelar nu Musk att en minst lika stor förändring väntar på horisonten, nämligen ett namnbyte från väletablerade Twitter till korta och intetsägande "X". Domänen x.com dirigerar för närvarande om besökare till Twitter, men kommer framöver att bli plattformens nya hemort.

twitter.jfif

Med bytet av namn följer också ny logotyp och den blå fågeln flyger sin kos. Istället ska en svart bakgrund med vitt "X" pryda sajten, en logotyp som enligt Musk avtäcks inom snar framtid. I hans flöde syns en tillfällig variant, där den vita fågeln syns mot den bakgrund som sannolikt återanvänds med den nya logotypen.

SVT påpekar att Twitter i april blev det nya företaget X Corp, som med facit i hand var en tydlig signal på det förestående namnbytet. Anledningen bakom namnskiftet går endast att gissa kring, men att Elon Musk har fäbless för alfabetets tjugofjärde bokstav är troligt, med tanke på Tesla Model X och rymdföretaget Space X.