Med undantag för Geforce RTX 4090 har Nvidias RTX 4000-serie inte mött någon överväldigande entusiasm. Med varje kliv ned i prestanda ser intresset hos hårdvaruentusiaster ut att svalna ytterligare. Trots tillgång och modeller till riktpris visar siffror på medioker försäljning och med RTX 4060 förvandlades det till totalt ointresse.

Den 18 juli väntas ännu ett tillskott i form av RTX 4060 Ti med 16 GB grafikminne, istället för originalets 8 GB. Den här gången är det inte bara entusiaster som tvivlar – även partnertillverkare är trötta på att slå på stora trumman. Enligt Andreas Schilling från tyska Hardwareluxx är de flesta måttligt intresserade av det sista grafikkortet i RTX 4060-trion.

schilling.jpg

Enligt Schilling är få intresserade och det blir färre modeller. Ett pris nära RTX 4070 uppges vara bidragande.

Medan originalet finns i Nvidias Founders Edition-skrud ser 16 GB-modellen endast ut att bli i form av partnermodeller. Lågt intresse från partnertillverkarna kan därmed resultera i att det blir färre grafikkort tillgängliga vid lansering, med mindre variation vad gäller kylarlösningar och modeller.

Det enda som skiljer RTX 4060 Ti 16 GB mot det RTX 4060 Ti som lanserades i maj är mängden grafikminne och prislappen. Med dubbel minnesmängd klättrar priset från 5 199 till 6 499 kronor. Det placerar grafikkortet bara 1 300 kronor från riktpriset för RTX 4070, som erbjuder ett betydande prestandalyft. Därtill konkurrerar det med föregående generation från både AMD och Nvidia, där exempelvis Radeon RX 6800 XT i skrivande stund går att finna för bara några hundralappar extra.

Läs mer om grafikkort: